PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Jasper Smink

Jasper Smink (45) is mede-eigenaar van Roeicentrum Berlagebrug, waar op 1 januari de vijfde Nationale Nieuwjaarsduik wordt gehouden. Hij groeide op in Brabant en woont sinds 1989 in Amsterdam.

Jasper Smink Beeld Mats van Soolingen
Jasper SminkBeeld Mats van Soolingen

Mooiste plek in Amsterdam

"Elke plek aan de Amstel. Ik heb lang als roeicoach gewerkt en zodoende veel langs deze rivier gefietst. Het is de ader van de stad: hij verbindt alles, van de binnenstad tot het landelijke gebied ver daarbuiten."

Café

"In de voormalige sacristie van de Oude Kerk zit een koffiehuisje: De Koffieschenkerij. Je komt binnen via een deur in de kerk, loopt een trap op en komt terecht op een zoldertje vol ­tafels en stoelen. Hier kun je koffiedrinken in middeleeuws Amsterdam. Niemand ziet jou, terwijl jij uitkijkt over alle toeristen en de rauwe randjes van de stad."

De Koffieschenkerij Beeld Mats van Soolingen
De KoffieschenkerijBeeld Mats van Soolingen

Een avond stappen met

"Duncan Stutterheim. Ik heb niets met zijn feesten, maar hij is een echte Amsterdammer en een aansprekende ondernemer. Ongelooflijk knap wat hij heeft bereikt met de A'DAM Toren. Ik ga niet vaak meer uit, dus ik zou graag met hem naar een van zijn feesten gaan om te ontdekken hoe die wereld er nu uitziet."

Theater

"Hoewel de Stopera het lelijkste opera­gebouw is dat ik ken, kom ik er graag. De voorstellingen van Het ­Nationale Ballet en De Nationale Opera zijn van wereldklasse. Ik ga vaak in het buitenland naar opera en ballet, maar verlang dan bijna altijd naar Amsterdam."

Plein

"De Noordermarkt. Een supermooi plein met de juiste mix van mensen en activiteiten. Ik zou er vaker moeten komen."

De Noordermarkt Beeld Mats van Soolingen
De NoordermarktBeeld Mats van Soolingen

Park

"Het Sloterpark is het meest onontdekte park met stedelijke allure. Het ontwerp is briljant, met de Sloterplas en het vernieuwde stadsstrand dat op 1 januari wordt geopend, en het ligt op een kwartiertje fietsen van de binnenstad. Toch wordt het nauwelijks gebruikt. Mensen komen niet zo snel buiten de ring. Zonde. Als het in een willekeurige andere wereldstad lag, zou dit het drukstbezochte park zijn."

Restaurant

"Deze week was ik bij Blauw aan de Wal, op de Oudezijds Achterburgwal. Waanzinnig lekker en een verrassende plek, tegenover Casa Rosso. Via een steeg op de Wallen kom je er terecht."

Blauw aan de Wal Beeld Mats van Soolingen
Blauw aan de WalBeeld Mats van Soolingen

Mijn buurt

"Ik woon in de Vondelparkbuurt, die tegenwoordig Vondeldorp wordt genoemd. Een heel rustige, brave buurt. Echt Amsterdams, maar wel dorps. Zo is de hele stad eigenlijk: klein genoeg om mensen te kennen als je rondloopt en groot genoeg om verrassingen tegen te komen. Het ideale formaat."

Brug

"De Berlagebrug. Gebouwen uit de Gouden Eeuw vind je in veel steden, maar de stijl van Berlage is uniek voor Amsterdam. Die tekent de stad nog meer dan de grachten. Vanaf mijn werkplek kijk ik uit op deze brug, de zon die laag op de Amstel staat en zwanen die het water als landingsbaan gebruiken. Iets mooiers is er niet."

Met pek en veren de stad uit

"De bierfiets en wat daarbij hoort. Hij staat symbool voor alle vervuiling van de openbare ruimte. Amsterdam is geen pretpark."

Beste plek om te relaxen

"Ik vind het heerlijk om door de stad te wandelen als ik vrij ben, met name door mijn eigen buurt. Ik ben gezegend met het Vondelpark in de buurt. Daar is het vooral mooi na het toeristenseizoen: op een herfstdag, met al z'n kleuren, of na de eerste vorst, als de vijvers dichtgevroren zijn. Dan is het lekker rustig."

Plein '40-'45 Beeld Mats van Soolingen
Plein '40-'45Beeld Mats van Soolingen

Wil niet dood gevonden worden

"Op Plein '40-'45. Vanwege de rare naam en omdat het een van de lelijkste pleinen van Amsterdam is. Ik ben er redelijk veel geweest, omdat het stadsdeelkantoor van Nieuw-West er zit - mijn organisatie exploiteert ook Watersportcentrum Sloterplas - maar het blijft een leeg betonnen plein"

Laatste keer de stad uit

"Naar Schiphol. Als ik Amsterdam verlaat, ga ik meestal meteen het land uit. De laatste reis ging naar New York. We zijn in gesprek met Columbia University om daar een roeicentrum te openen. Als het financieel allemaal lukt, hopen we deze zomer een pilot te draaien en volgend jaar te beginnen."

Nationale Nieuwjaarsduik, 1 januari 13:00 uur, Roeicentrum Berlagebrug

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden