PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Jan Roekens van de Uitmarkt

Jan Roekens (64) leidt al vele jaren de centrale communicatie tijdens de Uitmarkt. Dit weekend doet hij voor de 35ste keer - vrijwillig - mee. Hij is geboren in Uitgeest en woont sinds 1975 in Amsterdam.

Rita Schroën
'In Paradisoformaat waren de Stones een heel gewoon (en goed) bandje' Beeld Mats van Soolingen
'In Paradisoformaat waren de Stones een heel gewoon (en goed) bandje'Beeld Mats van Soolingen

Restaurant

"Ik volg Baut door de stad. Een soort culinair-architectonische reis door Amsterdam. Kom ik, zoals nu, ook eens bij V&D. En verder Burger's Patio. Voor het eten, het hartelijke welkom van Tjeerd en zijn geheime voorraad grappa."

Baut & Dreesmann Beeld Mats van Soolingen
Baut & DreesmannBeeld Mats van Soolingen

Uitgaan

"Paradiso. Ooit zag ik er de Stones. In Paradisoformaat was het een heel gewoon (en goed) bandje. Nu sta ik er nog steeds, al vind ik het geouwehoer van het publiek om me heen wat minder."

Theater

"De Stadsschouwburg, vanuit de zaal én vanuit de coulissen. We produceren er sinds 1999 het Boekenbal voor CPNB. Werken in de schouwburg voelt als een thuiswedstrijd en dat komt ook door de mensen daar. Ik ga trouwens het kritische commentaar van Melle Daamen wel missen. Bereid je maar voor, Rotterdam."

Monument

"Van de familie van mijn (Pools-Joodse) moeder heeft niemand de oorlog overleefd. Voor mij is de Hollandsche Schouwburg een monument dat ook over hun lot gaat, ook al staan hun namen daar niet geschreven."

Dagelijkse boodschappen

"De kleinste Albert Heijn van Amsterdam zit in Zuid. Ik worstel me elke ochtend naar binnen en hoef daarna geen gymnastiek meer te doen."

Museum

"Sorry Amsterdam, het liefst ga ik naar het Cobra Museum in Amstelveen. En mag ik ook het Stadsarchief noemen? Ga naar Stadstekenaars van Amsterdam, met prachtig werk van Marcel van Eeden en iemand die ik al lang bewonder: Jantien Jongsma."

Het Stadsarchief Beeld Mats van Soolingen
Het StadsarchiefBeeld Mats van Soolingen

Vervoermiddel

"De fiets. Dwars door de stad, van Zuid naar mijn kantoor in het Muziekgebouw aan 't IJ, en terug. Tegenwoordig ben ik erg bedreven in de slalom en mijn mond houden tegen scooter­rijders."

Standbeeld

"De Titaantjes in het Oosterpark, ­gemaakt door Hans Bayens. Drie ­jongens uit het verhaal van Nescio. 'Heele zomer­nachten stonden we tegen 't hek van 't Oosterpark...'"

Plein

"Dit weekend zitten we er weer met de Uitmarkt: het Museumplein is eigenlijk het dakterras van de parkeergarages eronder. En iedereen, behalve het stadsdeel Zuid, weet dat een weiland niet gedijt op een dakterras. Het is een knollenveld, of je er nou een Uitmarkt op houdt of niet."

Beste plek om te relaxen

"Langs het IJ zijn een paar plekken waar ik mijn ongeduldige aard goed weet te bedwingen. Het Keerkringpark in Noord is er een van. De tijd wordt er bepaald door het tempo van langs­varende binnenvaartschepen."

Het Keerkringpark Beeld Mats van Soolingen
Het KeerkringparkBeeld Mats van Soolingen

Park

"Het Beatrixpark. Altijd aangenaam rustig en de enige plek in Amsterdam waar je stokoude dametjes hun ­bejaarde hondjes kunt horen uitkafferen."

Mooi van lelijkheid

"Lady Solid (het Waternetmeisje) op de Amstelveenseweg. Ik denk nog steeds: wie staat daar nou?"

Lady Solid (het Waternetmeisje) Beeld Mats van Soolingen
Lady Solid (het Waternetmeisje)Beeld Mats van Soolingen

Mijn buurt

"Zuid is een dorp, behalve op zaterdag. Dan is het 't Bakkum van het Gooi."

Kapper

"Yo, al 33 jaar. Ze heeft steeds minder werk aan me."

Een avond stappen met

"Ik heb net het laatste deel gelezen van het verzameld werk van Karel van het Reve. Ik had zo graag een avondje college van 'm willen hebben. Hoe leer je zó helder en raak te schrijven."

Favoriete Amsterdammer

"Als je ook Amsterdammer bent als je hier woont, kies ik Hagenees Remco Campert. Als dat niet genoeg is, mag je er mede-Hagenees Kees van Kooten bij doen."

Mooiste herinnering in Amsterdam

"Op de Uitmarkt in 1989 zat ik in een zaaltje op de Dam en zag op het Dampodium de Red Hot Chili Peppers met bassist Flea, die een salto maakte en gewoon doorspeelde. Ik heb het thuis weleens geprobeerd. Vergeefs."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden