Plus

Het Amsterdam van hotelcongiërge Ron Stoevelaar

Ron Stoevelaar (59) is conciërge van Hotel Pulitzer en sinds deze maand voorzitter van de Gouden Sleutels: de Nederlandse tak van een internationaal verbond van hotelconciërges.

Ron Stoevelaar: 'Ik vind het belangrijk dat mensen zich verbonden voelen met de historie van de stad' Beeld Mats van Soolingen
Ron Stoevelaar: 'Ik vind het belangrijk dat mensen zich verbonden voelen met de historie van de stad'Beeld Mats van Soolingen

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik een jaar of zeven was, mocht ik met mijn vader mee naar Amsterdam. Hij werkte bij drukkerij VNU en moest wat tekeningen voor Donald Duck afleveren bij de Geïllustreerde Pers op de Stadhouderskade."

"Ik dacht dat ik mee mocht omdat mijn vader dat zo gezellig vond, maar ik moest in de auto blijven zitten omdat hij die nooit kwijt kon. Zat ik daar te wachten in die Renault 16, terwijl het verkeer voorbijraasde. Van die drukte was ik erg onder de indruk."

Mooiste plek in Amsterdam

"Gebed Zonder End. Een heel mooi straatje waar je niet zomaar verzeild raakt: je moet er echt op worden gewezen. Als je vanaf de Grimburgwal onder een poortje doorloopt, kom je er. Je vindt er ook café Kapitein Zeppos, waar je op zondagmiddag lekker naar livemuziek kunt luisteren."

Gebed Zonder End Beeld Mats van Soolingen
Gebed Zonder EndBeeld Mats van Soolingen

Ergste horeca-ervaring

"Plekken waar de hospitality niet op orde is. Je kent het wel: je bestelt iets van de kaart en na twintig minuten zeggen ze dat het op is. Bediening die geen contact zoekt. Er moeite voor moeten doen als je wilt afrekenen. Of warm brood met koude boter krijgen, die niet te smeren is. Zulke dingen zijn snel te verhelpen, maar veel horecaondernemers letten er niet op."

Park

"Het Westerpark. Ruim, industrieel, leuke horeca. Het is misschien wat
gecultiveerder, maar ook minder massaal dan het Vondelpark."

Met pek en veren de stad uit

"Beleidsmakers die niet op problemen anticiperen. Er zijn onwaarschijnlijk veel problemen met het bereiken van bijvoorbeeld Hotel L'Europe vanaf het station of de luchthaven, mede vanwege vele wegopbrekingen. Stadsritten voor hotelgasten zijn daardoor veel duurder geworden, wat moeilijk uit te leggen is."

Theater

"Casablanca op de Zeedijk, het theatertje dan. Pluchen stoelen, lampjes om de theaterrand, een zitplaats of dertig, een goochelaar die kunstjes doet en tegelijkertijd zingt en danst: hier snuif je het oude Amsterdam op. Ik krijg er altijd energie van."

Casablanca Beeld Mats van Soolingen
CasablancaBeeld Mats van Soolingen

Een dag op stap met

"Geert Mak. Met hem zou ik weleens door Amsterdam willen lopen en zijn ideeën horen. Hij is een meester in vertellen. Aan nieuwe conciërges die de Gouden Sleutels krijgen opgespeld, geven we zijn boek Een Kleine Geschiedenis Van Amsterdam."

Restaurant

"Wolf Atelier op het Westerdoksplein. Chef-kok Michael Wolf kookt op sterrenniveau. Als ik in de buurt ben, laat hij me gerust alles zien. Het restaurant zit op een oude spoorbrug, die letterlijk een brug slaat tussen oud en nieuw: het markeert het einde van de grachtengordel en het moderne deel, met het Paleis van Justitie erachter."

Wil niet dood gevonden worden

"Op metrostation Lelylaan. Een droefgeestige, grijze, grauwe plek. Nieuwere stations, zoals op de Vijzelgracht met het portret van Ramses Shaffy, vallen wel mee. De eerste exemplaren kan niemand leuker maken."

Mijn buurt

"De buurt van het Pulitzer ligt net buiten de drukte. Het stuk Jordaan rond de Elandsgracht en de Hazenstraat, met al zijn plantenbakken, spelende kinderen en tussendoorstraatjes, vind ik het mooiste."

Museum

"Het Grachtenhuis. Ik vind het belangrijk dat mensen zich verbonden voelen met de historie van de stad en verwijs hotelgasten hier graag naar. Jonge mensen vertellen je in dit museum enthousiast over het ontstaan van de stad en de grachtengordel."

Het Grachtenhuis Beeld Mats van Soolingen
Het GrachtenhuisBeeld Mats van Soolingen

Brug

"De Torensluis, waaronder vroeger een gevangenis zat. In een loze ruimte onder de sluis aan de Singelkant zie je nog twee deurtjes. Als je vroeger in laveloze toestand werd aangehouden, werd je hier een nachtje vastgezet."

Beste plek om te relaxen

"Met mijn voeten over de rand van de gracht bij de Noordermarkt. Daar kan ik mijn hoofd leegmaken. Heerlijk om op de markt een stuk brood en kaas te halen en te kijken naar mensen die zich druk maken om alles. Ik vertel ­hotelgasten vaak: als je relatie in een dip zit en je gaat hier op een zonnige zaterdagochtend naartoe, zit het ge­garandeerd weer twee jaar goed."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden