PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Herman Koch

Herman Koch (63) werd geboren in Arnhem. Toen hij twee was verhuisde hij met zijn ouders naar Amsterdam.

Rita Schroën
Koch: 'Twee uur in de rij staan voor een schilderij, daar begin ik niet meer aan' Beeld Martin Dijkstra
Koch: 'Twee uur in de rij staan voor een schilderij, daar begin ik niet meer aan'Beeld Martin Dijkstra

Restaurant

"Wie rond lunchtijd Oriental City op de Oudezijds Voorburgwal binnenloopt, betreedt een ander land. Vanaf een tafeltje bij het raam, op de tweede verdieping, besef je dat je toch echt in Amsterdam bent."

Café

"Buitenlandse vrienden en familie neem ik altijd mee naar een bruin café. Die hebben zij niet. Zelf spreek ik de laatste tijd vaak af in Louie Louie: splinternieuw en met een van de mooiste terrassen van de stad."

Brug

"De Nesciobrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Een bijna koket ontwerp, zo elegant slingert de brug zich over het water. Een van de weinig plekken in de stad waar je van grote hoogte kunt uitkijken zonder in een lift te hoeven stappen."

Hotel

"In het kader van 'vakantie in eigen stad' heb ik een keer in The Grand
gelogeerd. Je hoeft helemaal niet naar Londen of Parijs: het gevoel van even weg te zijn, ligt om de hoek."

undefined

The Grand Beeld Charlotte Odijk
The GrandBeeld Charlotte Odijk

Favoriet vervoermiddel

"De fiets, maar als ik tijd heb vind ik lopen nog prettiger. Dan zie je pas echt alles: die nieuwe winkel, dat café dat je nog niet eerder was opgevallen."

Lelijkste standbeeld

"Het beeld van Wim Kan en Corrie Vonk is al een tijd geleden met pek en veren uit de stad verwijderd. Een goede tweede is het gekreukte brons in het Weteringplantsoen dat Simon Carmiggelt moet voorstellen."

Plein

"Het Museumplein zoals het was. Een plein waar je een kanonskogel kon afschieten. Ook zeer geschikt voor een militaire parade. Nu is het een pretparkje met speeltuin geworden."

Beste plek om te relaxen

"Op de bank in mijn eigen huis met een glaasje ijskoude wodka uit de vriezer. In de verte zie ik bomen, fietsers, hardlopers en soms een enkele boot. Maar zelf doe ik vandaag helemaal niets meer."

Wil niet dood gevonden worden

"In de rij voor een van de 'toeristische hoogtepunten' van onze stad. Twee uur in de rij staan voor een schilderij, en daarna het schilderij niet kunnen zien omdat er vijftig mensen voor staan, daar begin ik niet meer aan."

Park

"Elke keer dat ik in het Beatrixpark kom, en dat is vandaag de dag
niet vaak meer, daal ik af in het verleden. Korte broeken, een plastic vliegtuigje, een voetbal, onze jassen als doelpalen."

Mijn buurt

"Oost, een buurt die alles heeft: winkels, café­s en restaurants, maar zonder dat de helft van de tafeltjes wordt bezet door toeristen. En echt niet gaan spreiden, die toeristen: hou ze in godsnaam in het centrum!"

Favoriete winkel

"Het American Book Centre. Eenmaal over de drempel verlaat je Nederland. Al die mooie boeken, al die prachtige omslagen: het lijkt allemaal zoveel echter dan de Nederlandse boeken met die eeuwige waterige schilderijtjes op het omslag."

The American Book Center Beeld Charlotte Odijk
The American Book CenterBeeld Charlotte Odijk

Beste plek om te sporten

"Het al eerder genoemde Diemerpark. Bij mijn rondje hardlopen passeer ik schapen, ganzen en zwanen."

Een avond stappen met

"Ik heb Eberhard van der Laan weleens in een restaurant gezien. Ik ben benieuwd waar hij daarna naartoe gaat. Misschien wel gewoon naar huis. Dat doe ik ook vaak."

Favoriete Amsterdammer

"De Amsterdammer die met volle teugen van deze stad kan genieten
zonder meteen te roepen dat dit een kosmopolitische wereldstad is. Dat is het niet. Een provinciehoofdstad hooguit, maar wel een leuke."

Eerste keer in Amsterdam

"Ik was nog geen twee jaar oud. Maar voelde meteen dat mijn ouders een goede keus hadden gemaakt door ­Arnhem bijtijds te verlaten."

Ik voel me Amsterdammer...

"Omdat ik overal in het buitenland de ogen van de mensen zie oplichten wanneer ik zeg dat ik uit Amsterdam kom. Tegen al te arrogante Amsterdammers benadruk ik juist dat ik hier niet ben geboren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden