PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Harm Duco Schut

Harm Duco Schut (27) is acteur bij Toneelgroep Amsterdam. Hij groeide op in Arnhem en woont sinds twee jaar in Amsterdam. Momenteel is hij te zien in Emilia Galotti.

Harm Duco Schut Beeld Paul Bellaart
Harm Duco SchutBeeld Paul Bellaart

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik tien was, ging ik voor het eerst een dagje met mijn moeder naar Amsterdam. Ik herinner me dat we door de Bloedstraat liepen en dat een hoer op haar raam klopte. Ik vond het doodeng om haar aan te kijken. Jaren later ging ik zelf naar Amsterdam. Ik wist nog precies waar de Bloedstraat was. En ik durfde nog steeds niet te kijken."

Favoriete Amsterdammer

"Liesbeth List, een levend kunstwerk. Ik hoop dat ik op haar leeftijd nog zo schaamteloos onconventioneel in het leven sta. Ze viert zichzelf en het leven, met een kilo make-up en een pruik op omdat ze zich daar goed en mooi bij voelt. Dat is zo sexy."

Kapper

"Een Nigeriaanse kapper op de Hoofdweg, Blue Sky. Soms zit je er een uur te wachten, want het is niet op ­afspraak en ze hebben geen haast, maar ik maak er graag tijd voor vrij."

Kapsalon Blue Sky Beeld Charlotte Odijk
Kapsalon Blue SkyBeeld Charlotte Odijk

Uitgaan

"Ik ga vaak naar een café, bijvoorbeeld naar de Kopstootbar of Weber, maar in een club voel ik me bijna altijd ongemakkelijk. Door de drukte word ik star en onhebbelijk. Huisfeestjes zijn het leukst. Op die manier heb ik half Amsterdam al gezien. En je avond wordt niet bepaald door een hersenloze schreeuwende massa."

Plein

"Het Leidseplein, omdat er zo veel te zien is. Ik vind het fijn om met een biertje op het terras van de schouwburg te zitten en lekker mensen te ­kijken. Het liefst in de zomer."

Leidseplein Beeld Charlotte Odijk
LeidsepleinBeeld Charlotte Odijk

Restaurant

"De Spaghetteria in de Van Woustraat. Ze hebben er een grote tuintafel en je kunt kiezen uit maar een paar gerechten. Je deelt water en wijn, vergeet je telefoon en als je er samen gaat eten word je smoorverliefd."

De Spaghetteria in de Van Woustraat Beeld Charlotte Odijk
De Spaghetteria in de Van WoustraatBeeld Charlotte Odijk

Wil niet dood gevonden worden

"Op het Surinameplein. Spuuglelijk. Mijn eerste huis in Amsterdam zat aan dit plein: een woongemeenschap in een oud gekkenhuis, waar ik met veertien anderen woonde. Omdat ik de eerste was die er introk, sliep ik de eerste nacht alleen. In mijn badkamertje liep een klein bloedspoor tot aan het plafond, waar een veiligheidsspeld in stond. Creepy."

Theater

"De Stadsschouwburg voelt als mijn tweede thuis. Ik denk dat ik er de ­afgelopen twee jaar meer tijd heb doorgebracht dan thuis. Ik ken zo langzamerhand alle hoeken en gaten. Op de zevende verdieping is het ­dakterras van Toneelgroep Amsterdam. Onze kantine zit er ook. Vanaf daar heb je een adembenemend ­uitzicht over de stad."

Rijp voor de sloop

"Op de hoek van de Lijnbaansgracht en de Elandsgracht staat een pand met daarop in grote letters: 'Lees de Bijbel, het boek voor u.' Raar dat het er mag hangen."

Lijnbaansgracht Beeld Charlotte Odijk
LijnbaansgrachtBeeld Charlotte Odijk

Café

"Ik kom graag bij een café in de ­Rapenburgerstraat dat eigenlijk Waterlooplein 77 heet, maar 'de Annie's' wordt ­genoemd. Het zou naar de gastvrouw genoemd zijn, maar zij heet Inge. Als je er een avond bent geweest, ruik je nog een week naar sigaretten en frituur."

Mooie herinnering in Amsterdam

"Mijn oom is kapitein op een ­rondvaartboot in Amsterdam. Hij ­nodigde laatst de hele familie uit voor een vaart van twee uur. Als je door de grachten vaart, zit je in een soort ­vacuüm van stilte, midden in de drukke stad. Alsof ik een nieuwe ­wereld ontdekte, die er altijd al was, maar die ik nog nooit had gezien. Een intens leuke ervaring."

Dagelijkse boodschappen

"Bij de Albert Heijn op de Dam. Het is groot, anoniem en dichtbij - ik woon antikraak achter de Dam. Je loopt er langs hele stellages drop en kaas en het is er altijd druk. Ik vind het altijd een uitje."

Coffeeshop

"Abraxas, vlak bij mijn huis, in de Jonge Roelensteeg. Daar haal ik wel­eens haze. Volgens mij staat die ­coffeeshop erom bekend dat ie heel goed is."

Wil altijd nog eens

"In de grachten zwemmen, gewoon omdat je dat eens gedaan moet ­hebben. Of liever: op de grachten schaatsen. Maar dat blijft vast bij ­een droom."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden