PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Dries Roelvink

Dries Roelvink (57) is zanger. Hij is geboren in de Jordaan, opgegroeid in De Pijp en woont tegenwoordig in de P.C. Hooftstraat.

Rita Schroën
Roelvink: 'Ik heb sinds mijn twaalfde niet meer gefietst en in een tram heb ik ook al dertig jaar niet meer gezeten' Beeld Charlotte Odijk
Roelvink: 'Ik heb sinds mijn twaalfde niet meer gefietst en in een tram heb ik ook al dertig jaar niet meer gezeten'Beeld Charlotte Odijk

Favoriete modewinkel

"Mijn vrouw werkt bij Oger en wij wonen boven de winkel, dus alles wat ik draag, komt daarvandaan. Ik moet gewoon afrekenen, maar ik krijg wel vasteklantenkorting."

Oger Beeld Charlotte Odijk
OgerBeeld Charlotte Odijk

Uitgaan

"Als wij uitgaan, komt er meestal eten bij kijken. Ik ga regelmatig naar ­Dynasty in de Reguliersdwarsstraat, en naar The Harbour Club Kitchen, in het Apollohotel. Heerlijke oesters hebben ze er. En na het eten nemen we graag een ­sgroppino."

Theater

"In 1996 stond ik in Carré. Ik noem het, samen met mijn show in het ­Concertgebouw het jaar daarvoor, het hoogtepunt van mijn ­carrière. Ik zou het graag weer doen. De directie heeft laten weten het in overweging te nemen. We zullen zien."

Coffeeshop

"Ik ben antidrugs. Geen geen blowtje, geen pilletje, niks."

Hotel

"Ik spreek graag af in het Wyndham Apollo Hotel. Het uitzicht op de drie grachten die daar samenkomen is fantastisch. En als het gevroren heeft, is het helemaal een sprookje."

Wyndham Apollo Hotel Beeld Charlotte Odijk
Wyndham Apollo HotelBeeld Charlotte Odijk

Amsterdam voor kinderen

"Ik ging naar de Ruysdaelschool en later naar de lts in de Kinkerbuurt, maar ik spijbelde enorm veel. Toen heeft mijn vader de leerplichtambtenaar zover gekregen dat ik op mijn vijftiende van school mocht. Ik had net een contract getekend bij FC Amsterdam en sprong een gat in de lucht."

Kerk

"In de Westertoren zit een steen gemetseld van De Roelvinkjes, genoemd naar onze reallifesoap. Ik ben er schuin tegenover geboren, in de Leliestraat. En mijn zoon Dave is er zo weg van dat hij die toren zelfs op zijn arm heeft getatoeëerd. Steeds als ik er nu langskom, denk ik aan die steen."

Museum

"Ik ben al 25 jaar niet meer in een ­museum geweest en neem me steeds voor om eens een dag naar het Rijksmuseum te gaan. Ik woon er praktisch naast! Toch komt het er nooit van."

Restaurant

"In La Brochette, in Buitenveldert, kom ik al dertig jaar, zo'n drie keer per week. Eens in de veertien dagen sta ik er zelf in de keuken. Ik hou het simpel: andijviestamppot met een balletje gehakt of kip kerrie. Daarna zing ik."

Restaurant La Brochette Beeld Charlotte Odijk
Restaurant La BrochetteBeeld Charlotte Odijk

Favoriet vervoermiddel

"Ik heb sinds mijn twaalfde niet meer gefietst en in een tram heb ik ook al dertig jaar niet meer gezeten. Ik doe alles te voet of met de auto. Als we uitgaan nemen we een taxi."

Wil niet dood gevonden worden

"Met Zuidoost heb ik niet veel. Ik kom er zo min mogelijk."

Dit kan veel beter

Het Leidseplein moet z'n allure terugkrijgen. Gelukkig zijn ze ermee bezig."

Mijn buurt

"De Pijp heb ik van een arbeiderswijk zien veranderen in een yuppenbuurt en nu is het er trendy. Ik vind dat een verbetering hoor. Vroeger waren de huizen er slecht, de mensen arm, er was criminaliteit. Nu bruist het er."

Beste plek om te sporten

"Ik sport zes dagen per week, alleen op zaterdag ga ik niet. Het moet ook wel, als je zo van lekker eten houdt als ik. Twee keer per week train ik met een personal trainer bij Splash op het Leidseplein. Daarnaast ga ik naar Etakki, op de Bilderdijkkade. Dat is meer een oldskool sportschool, met apparaten zoals je die in de jaren tachtig had en waaraan ik gewend ben. Ja, ik ga ook als ik een kater heb, maar wel wat later op de dag."

Standbeeld

"De Dokwerker vind ik erg mooi. Het beeld straalt zo'n kracht uit, zo'n ­robuuste man. En de geschiedenis die eraan verbonden is, de staking. Prachtig."

De Dokwerker Beeld Charlotte Odijk
De DokwerkerBeeld Charlotte Odijk

Favoriete Amsterdammer

"Hij is helaas overleden: Piet Römer."

Mooiste herinnering in Amsterdam

"Als jochie van tien zat ik vaak te vissen op de Ruysdaelkade, tussen de mannen van in de zeventig. Ik weet ook nog waar we het dan over hadden: of ze niet bang waren om dood te gaan. Ik ben panisch voor de dood, toen ook al. Maar zij leken daar nooit zo'n last van te hebben."

Lees ook: Het Amsterdam van Adriana Gonzalez Hulshof [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden