PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van dj Peter Rosendaal

Peter Rosendaal (55), ook bekend als klassieke muziek-dj Von Rosenthal, verzorgt de muziek bij de El Greco-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk. Hij groeide op in Zutphen en woont sinds 1980 in Amsterdam.

Peter Rosendaal: 'Het zou heerlijk zijn om eens 's avonds in het Rijksmuseum rond te lopen' Beeld Charlotte Odijk
Peter Rosendaal: 'Het zou heerlijk zijn om eens 's avonds in het Rijksmuseum rond te lopen'Beeld Charlotte Odijk

Eerste keer in Amsterdam

"Als tiener ging ik vanuit Gelderland liftend naar Amsterdam, naar vintagewinkel Lady Day in de Hartenstraat. Ik wilde zo veel mogelijk geld uitsparen en zo veel mogelijk kleding kopen. Ik vond de stad toen al mooi: het is één groot monument."

Beste plek om te ontspannen

"Het buitenbad van het De Mirandabad. Ik zwem drie ochtenden per week. In de winter crawl ik baantjes in het Marnixbad, maar zodra dit buitenbad opengaat, zwem ik hier. Een kwartiertje fietsen, ­omkleden op de tribune, koud douchen en om half acht in het water liggen: dat hele ritueel doet me ontzettend goed."

Restaurant

"Ik ga niet vaak uit eten, want ik kook graag en heb het getroffen met een vrouw die zeer goed kan koken. Áls we gaan, eten we graag tapas bij La Oliva op de Egelantiersstraat, op een vroege lentemiddag als er nog net zon op het terras is. Ongecompliceerd, goed en gezellig."

Restaurant La Oliva. 'Ongecompliceerd, goed en gezellig' Beeld Charlotte Odijk
Restaurant La Oliva. 'Ongecompliceerd, goed en gezellig'Beeld Charlotte Odijk

Met pek en veren de stad uit

"Sociale woningbouw uit de jaren ­zeventig tot negentig, samen met de ambtenaren die dit soort projecten aannemen. In de Jordaan zijn veel oude woningen ­gesloopt om plaats te maken voor sociale nieuwbouwwoningen, die te lelijk voor woorden zijn. Ik kan slecht tegen zulke wansmaak. Bouw gewoon in de stijl van de buurt."

Café

"Waterkant in de Marnixstraat is een topplek. Een van mijn beste vrienden is het begonnen, samen met de Drie Wijzen uit Oost. Hij woont er schuin tegenover en zei jaren geleden al dat hij hier een barretje wilde beginnen. Het is een stuk groter geworden dan een barretje, maar het blijft een heel gezellige plek."

Waterkant. 'Het is een stuk groter geworden dan een barretje, maar het blijft een heel gezellige plek' Beeld Charlotte Odijk
Waterkant. 'Het is een stuk groter geworden dan een barretje, maar het blijft een heel gezellige plek'Beeld Charlotte Odijk

Plein

"Het Hugo de Grootplein, dicht bij ons huis, vind ik erg charmant. Vroeger werd het gezien als buiten de stad, maar het heeft zich flink ontwikkeld. Het is op een leuke manier hip: je vindt er tussen het drukke verkeer barretjes waar je gezellig kunt zitten, maar er is ook een goede ­Volendamse visboer op de hoek."

Uitzicht

"Het mooiste uitzicht op de stad heb je vanaf de Rozengracht in de winter, als de zon in het westen ondergaat. Dat geweld van zo'n lage zon met blauw licht: op een heldere dag is dat echt oogverblindend."

Geheim adresje

"Op de hoek van de Brouwersgracht en de Goudsbloemstraat is pasgeleden De Oliewinkel geopend, waar je veel soorten olijfolie kunt kopen. Ze hebben zelfs een truffel-champagne vinaigrette."

De Oliewinkel. 'Ze hebben zelfs een truffel-champagne vinaigrette' Beeld Charlotte Odijk
De Oliewinkel. 'Ze hebben zelfs een truffel-champagne vinaigrette'Beeld Charlotte Odijk

Mooie herinnering in Amsterdam

"De dag waarop ik met mijn lief Ellis trouwde, 21 december 2014. Dat deden we in Lion Noir op de Reguliersdwarsstraat. Hoewel het een officiële trouwlocatie is, worden er weinig huwelijken gesloten: het restaurant had alleen de benodigde vergunningen aangevraagd zodat een bevriend stel er kon trouwen. De eigenaren zijn bevriend met mijn vrouw, dus toen wij er wilden trouwen, mocht het."

Beste plek om muziek luisteren

"Het Holland Festival doet leuke dingen in de stad: van het Muziekgebouw aan 't IJ tot het Concertgebouw en de Westergasfabriek. In het Oosterpark zie je tijdens dit festival gratis liveoptredens op grote schermen terwijl je picknickt."

Kerk

"De Nieuwe Kerk is een ongelooflijk mooi, groots en hoog gebouw. Ik heb er ­onlangs als klassieke muziek-dj gedraaid tijdens de opening van de tentoonstelling Het Meesterwerk. Elk jaar is een expositie onder die naam te zien in de kerk; dit jaar is dat Pentecostés van El Greco uit 1600. Ik heb er een Spotifyplaylist bij samengesteld, die je kunt beluisteren tijdens je ­bezoek aan de tentoonstelling."

De Nieuwe Kerk. 'Ik heb er ­onlangs als klassieke muziek-dj gedraaid' Beeld Charlotte Odijk
De Nieuwe Kerk. 'Ik heb er ­onlangs als klassieke muziek-dj gedraaid'Beeld Charlotte Odijk

Laatste keer de stad uit

"Een paar weken geleden ging ik naar mijn lieve moeke in Zutphen. Binnenkort komt ze naar Amsterdam, met zo'n spe­ciale taxi voor bejaarden. Ze is 88 jaar, maar woont nog zelfstandig in het huis waar mijn zussen en ik zijn opgegroeid. Daar ben ik trots op."

Museum

"Ik ben gek op musea, maar bezoek ze vooral in het buitenland. Het Rijksmuseum is prachtig geworden na de verbouwing, maar ik ben er sindsdien maar een keer geweest. Het was gewoon te druk. Het zou heerlijk zijn om daar eens 's avonds met een kleine groep rond te lopen. Musea zouden 24/7 open moeten zijn."

Amsterdam voor kinderen

"De speeltuin met terras in het Vondelpark. Het is een soort centraal meetingpoint: je komt er altijd andere ouders met hun kinderen tegen die je kent. Mooi dat Amsterdam ook een dorp kan zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden