Plus Mijn Amsterdam

Het Amsterdam van Cyril van Sterkenburg

Cyril van Sterkenburg (38) is sinds begin dit jaar directeur van creatief bureau Vandejong. Ze groeide op in de Betuwe en verhuisde in 1998 naar Amsterdam. Sinds kort woont ze in wat ze Nieuw-Noord noemt: Landsmeer.

Cyril van Sterkenburg: 'Je krijgt zo'n ander beeld van de stad als je haar van bovenaf bekijkt.' Beeld Marijke Stroucken

Eerste keer in Amsterdam

"Voordat ik naar Amsterdam verhuisde voor mijn studie theaterwetenschap aan de UvA, was ik er pas twee of drie keer geweest. De eerste keer met mijn tante, toen ik een jaar of acht was. We voeren door de grachten op zo'n rondvaartboot en ik was meteen verliefd op de stad."

Park
"Het Twiske, dat tegen Amsterdam aanligt. Afgelopen zomer heb ik daar veel gezwommen met het zoontje van mijn vriend. Je hebt er strandjes en het is er rustig; op sommige avonden ben je er alleen."

Café
"Café Cook op de James Cookstraat. Het zit een beetje verscholen op een pleintje waar alles samenkomt: er zit een kerk waar Nigeriaanse diensten worden gehouden naast een Turks koffiehuis. Ze hebben een lekkere, niet te uitgebreide kaart en een goed terras."

Het Twiske. Beeld Marijke Stroucken

Geheim adresje
"In 2009 gingen we met Vandejong naar New York, waar je in veel cafés een refill van je kop filterkoffie kon krijgen. Dat wilde ik in Amsterdam ook. Wat bleek: bij mij om de hoek, bij Broodje Daan op de Jan van Galenstraat, kon dat al. Ze zijn vanaf zes uur 's ochtends open. Volgens mij is deze broodjeszaak van oudsher bedoeld voor vrachtwagenchauffeurs die naar de Foodhallen gaan."

Mijn buurt
"Ik heb tien jaar in De Baarsjes gewoond. Destijds heel rafelig, maar nu een superleuke buurt. Twee jaar geleden kocht ik een appartement in Bos en Lommer. Onlangs ben ik naar Landsmeer verhuisd: mijn vriend en zijn zoontje wonen daar. Ik leg nu aan mensen uit dat ik in 'Nieuw-Noord' woon. Maar ik geloof dat dat heel gevoelig ligt in Landsmeer, haha."

Mooiste plek van Amsterdam
"Onze werkplek: Spring House, tussen het Centraal Station en het Muziek- gebouw aan 't IJ. Vandejong ontwikkelde het samen met Kennisland. We maakten er onze favoriete werkplek van de toekomst van, inclusief flexplekken, fantastisch restaurant en een ruimte voor yoga. En we hebben prachtig uitzicht op het IJ."

Broodje Daan op de Jan van Galenstraat. Beeld Marijke Stroucken

Standbeeld
"Een rubberen nijlpaard op IJburg, dat als het ware verstopt zit in de kade. Het is heel dik, een meter of drie hoog en het is gemaakt door Tom Claassen, die ook de olifanten langs de A6 heeft gemaakt. Erg leuk."

Kerk
"Eén keer per jaar ga ik naar de kerk: op 9 maart, heel vroeg 's ochtends. Dan wordt in de Oude Kerk gevierd dat de eerste zonnestralen weer vallen op het graf van Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt. Ze organiseren een ontbijt en er is muziek. Heel bijzonder."

Museum
"Foam, al vijftien jaar onze klant. Nog leuker dan het museum op de Keizersgracht vind ik Foam op locatie. Ze hebben fantastische tentoonstellingen gemaakt in het Vondelpark, in Felix Meritis en in hun voormalige dependance in West. Bijzonder dat een museum zoveel moeite doet om publiek te bereiken."

Favoriete Amsterdammer
"Eberhard van der Laan. Ik heb het afgelopen jaar een paar keer met hem mogen werken; hij is een geweldig inspirerende man. Magistraal dat hij zelfs nog steeds onze burgemeester wil zijn nu hij ziek is."

Rijp voor de sloop
"De Stopera. Treurig dat we zo'n mooie stad hebben met zo'n lelijk stadhuis. Een grijs gebouw, dat aanvoelt als een ziekenhuis."

Restaurant
"Choux, in Spring House. Ze hebben een lekkere daghap: fijn, want ik ben een waardeloze beslisser als het om eten gaat. Toch ga ik er niet heel vaak uit eten, omdat ik er elke dag al lunch - heel decadent. Ik ben nu Noord aan het ontdekken, met fijne plekken als Hangar, de Goudfazant en Pllek."

De rubberen nijlpaard op IJburg. Beeld Marijke Stroucken

Beste plek om te ontspannen
"Het Massagehuys op de Jan Evertsenstraat. Er werken lieve mensen, ze hebben zelfgemaakte massageolie en het is een mooi vormgegeven plek."

Wil altijd nog eens
"Het dak op. Vorige zomer ging ik naar Roef, een festival op Amsterdamse daken - van de Filmacademie tot het Volkshotel. Je krijgt zo'n ander beeld van de stad als je haar van bovenaf bekijkt. We moeten meer gebruikmaken van de ruimte die we hebben."

Het Massagehuys op de Jan Evertsenstraat. Beeld Marijke Stroucken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden