PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Aukje Dekker

Aukje Dekker (33) is kunstenaar en mede-initiatiefnemer van het Eddie The Eagle Museum, waarvan dit weekend club SEXYLAND opent. Ze komt uit Rotterdam en woont vijftien jaar in Amsterdam.

Kim van der Meulen
Aukje Dekker: 'Als ik naar mijn studio fiets, haal ik altijd een croissant bij Dirk van den Broek' Beeld Rink Hof
Aukje Dekker: 'Als ik naar mijn studio fiets, haal ik altijd een croissant bij Dirk van den Broek'Beeld Rink Hof

Eerste keer in Amsterdam

"Op mijn vijftiende ging ik voor het eerst uit, met vier vriendinnen naar de Odeon. We stonden de hele avond te gniffelen in een hoekje; in mijn herinnering waren wij de enigen in die tent. Drie jaar later ging ik studeren aan de Rietveld en verhuisde ik naar Amsterdam. Veel mensen vroegen waarom ik dat als Rotterdammer deed. Ik heb het nooit als verraad gezien; ik wilde gewoon iets nieuws en de hoofdstad leek me spannend."

Mooiste plek van Amsterdam

"Mijn studio op de Albert Cuypstraat. Midden op de markt, boven een boksschool, naast andere kunstenaars­studio's. Er zijn altijd mensen over de vloer en iedereen is openhartig en vrijgevig. Mijn studio is van Hadewych Cels en Toon den Heijer, maar zij delen hem kosteloos met mij."

Aukje Dekker: Mijn zoontje van drie gaat uit zijn dak als we samen naar de 'koewinkel' gaan, een toeristenwinkel vol koeien Beeld Rink Hof
Aukje Dekker: Mijn zoontje van drie gaat uit zijn dak als we samen naar de 'koewinkel' gaan, een toeristenwinkel vol koeienBeeld Rink Hof

Mijn buurt

"Ik woon in het centrum, midden in het toeristenwalhalla. Dat staat me steeds meer tegen: ik woon zo onderhand in een iPhonehoesjeswinkel. Voor mijn zoontje van drie, Sol, is er bijna niets in de buurt. Hij gaat uit zijn dak als we samen naar de 'koewinkel' gaan, een toeristenwinkel vol koeien. Buiten het centrum begint alles échter te worden. Anderzijds kom ik ondanks kind nog op veel plekken, omdat alles zo dichtbij is."

Museum

"Eddie The Eagle Museum natuurlijk. En uitvaartmuseum Tot Zover, vanwege die prachtige naam. Ze hebben er onder andere minidoodskistjes; ­verder stelt het niet zo veel voor. Je moet vooral gaan vanwege de naam."

Aukje Dekker: 'Naar uitvaartmuseum Tot Zover moet je vooral gaan vanwege de naam' Beeld Rink Hof
Aukje Dekker: 'Naar uitvaartmuseum Tot Zover moet je vooral gaan vanwege de naam'Beeld Rink Hof

Café

"Ik mis café De Nagel. Het was daar een soort Montparnasse: alle kunstenaars kwamen er bij elkaar en het ging altijd verder dan smalltalk. Met SEXYLAND hopen we dat terug te brengen. Elke dag mag iemand die kleur geeft aan de stad, bekend of onbekend, zijn eigen invulling aan de club geven. Je moet je er op je gemak voelen, plannen kunnen smeden en dan de mogelijkheid hebben die daar te realiseren. En natuurlijk een goedkoop biertje kunnen drinken."

Plein

"Op het Hugo de Grootplein gaat de zon het allerlaatste onder in de zomer. Er zit een Italiaan die wel oké is. Als je daar op tijd zit, kun je tot negen uur in het zonnetje zitten."

Geheim adresje

"De croissants van de Dirk van den Broek zijn heel goed. Als ik naar mijn studio fiets, haal ik er altijd eentje in De Pijp."

Aukje Dekker: 'De I Amsterdam-letters moeten de stad uit' Beeld Rink Hof
Aukje Dekker: 'De I Amsterdam-letters moeten de stad uit'Beeld Rink Hof

Met pek en veren de stad uit

"De I amsterdam-letters. Het idee ­erachter was meer toeristen te trekken en dat is gelukt. Nu zijn er zo'n 25 miljoen toeristen per miljoen inwoners. Te druk. Het is ook zielig voor die toeristen: iedereen is onaardig tegen ze, ­terwijl zij alleen maar vakantie willen vieren."

Standbeeld

"Ik vind die anonieme beeldjes goed, zoals het Boomzagertje in het Leidsebosje en Borstplaat op het Oudekerksplein. Ze zijn 's nachts door een onbekende beeldhouwer neergezet en steeds als er iets misgaat - het mannetje verliest zijn hoed, of ze willen die borst weghalen - meldt de maker zich bij de gemeente en komt alles goed."

"Er blijkt een enorm betonblok onder die borsten te zitten, dus het is geen werk van een stiekeme graffitiartiest. Er zit veel geld en expertise in. Ik hoop heimelijk dat prinses ­Beatrix erachter zit."

Mooi van lelijkheid

"Waterfietsen. En een zwerfster die vaak in de buurt van de Haarlemmer­straat loopt. Zij draagt zo veel tapijten dat ze eruitziet als een tapijt. Maar ze is lief, innemend en intelligent. Een bijzondere vrouw, die ooit de hele wereld over reisde, maar alles is verloren."

Aukje Dekker: 'Restaurant Schiller is een plek waar de tijd heeft stilgestaan' Beeld Rink Hof
Aukje Dekker: 'Restaurant Schiller is een plek waar de tijd heeft stilgestaan'Beeld Rink Hof

Restaurant

"Schiller. Zo'n vreemd contrast, een plek waar de tijd heeft stilgestaan, midden op het Rembrandtplein. Altijd zie ik wel een gevecht bij de coffeeshop ernaast. Ik houd van plekken die uit de toon vallen. Ze hebben er ook de lekkerste vissoep."

Beste plek om te relaxen

"Op de pont. Die pak ik vaak, want SEXYLAND zit op de NDSM-werf. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang is het waanzinnig mooi: dan steken alle gebouwen zwart af tegen de indrukwekkende lucht. De ruimte die ineens in de stad ontstaat als je de pont pakt, geeft rust."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden