PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van architect Marc Koehler

Marc Koehler (39) is architect en ondernemer van Superlofts, een woonconcept in de Houthavens en Buiksloterham. Hij is opgegroeid in het Gooi en woont sinds 1995 in Amsterdam.

Rita Schroën
Architect Marc Koehler Beeld Dingena Mol
Architect Marc KoehlerBeeld Dingena Mol

Café

'Basquiat in de Javastraat en Drovers Dog in de Eerste Atjehstraat: Australische vriendelijkheid, altijd zonnige sfeer door de inrichting, muziek en hippe expatcrowd."

Basquiat in de Javastraat Beeld Dingena Mol
Basquiat in de JavastraatBeeld Dingena Mol

Restaurant

"De Klepel in de Prinsenstraat: een tot nu toe goed bewaard geheim. Onovertroffen eerlijk, geraffineerd en ­gezellig eten met verrassende wijnen en goed geïnformeerde bediening."

Theater

"We gaan vaak naar het Nationale Ballet: mijn vriend Juanjo Arques heeft daar acht jaar als solist gedanst en werkt er nu regelmatig als choreograaf. Ik heb een aantal van zijn stukken van een decor voorzien: dans is voor mij de meest directe en daarom krachtigste vorm van expressie; het is bewegende beeldende kunst."

Ergste horeca-ervaring

"De Ceuvel."

Dagelijkse boodschappen

"Als ik tijd heb ga ik het liefst naar de islamitische slager en Turkse kruidenier in de Javastraat. Helaas ben ik te vaak te laat thuis, waardoor ik ben overgeleverd aan de saaie en ongezonde supermarkt - er is nog geen Marqt bij mij in de buurt."

Hotel

"Hotellobby's zijn excellente ontmoetingsplaatsen voor kleine groepen: wij brainstormen graag bij het Hoxton en Hotel W met onze raad van advies."

Mooiste plein

"Het Levantplein op KNSM-eiland vanwege het water en de zwemsteiger en daarna het Sumatraplein, en dan vooral het terrasje van Drovers Dog; romantischer kan niet."

Mijn kapper

"Kapsalon Turqoise in de Sumatrastraat; wekelijkse scheer- en trimbeurt bij de altijd vrolijke Sala. Hier komen migranten en locals en hoor je nog eens wat er speelt."

Kapsalon Turqoise in de Sumatrastraat Beeld Dingena Mol
Kapsalon Turqoise in de SumatrastraatBeeld Dingena Mol

Mooi van lelijkheid

"Vanuit mijn nieuwe loft in Blok 0 in de Houthavens kijk ik letterlijk uit over de rook van de Minervahaven richting Sloterdijk en IJmuiden. De ontworpen rauwheid en vreemde bewegingen van schepen en kranen, samen met de overtrekkende wolkenhemel, creëren een levend schilderij waar je uren naar kunt kijken."

Favoriet vervoersmiddel

"De fiets: alle auto's, touringcars en scooters graag zo snel mogelijk de stad uit! Deze vervuiling hoort echt niet meer bij deze tijd en kan morgen tot het verleden behoren als we overgaan op gratis (elektrisch) openbaar vervoer en collectieve distributienetwerken. Dit gaat zeker gebeuren, dus de vaart erin!"

Mooiste park

"Het Flevopark: rustiger dan het Vondelpark, wilder dan het Oosterpark en groener dan het Westerpark; bovendien een hondenparadijs waar ze vrijuit mogen lopen en zwemmen, geweldig hardlooptraject en veel ruimte om rustig te picknicken en barbecueën."

Beste plek om te sporten

"Sportschool Evolve op de Keizersgracht. In deze gym met personal trainer ben ik in twee jaar achttien kilo kwijtgeraakt. Hun hypertrophycampprogramma was een life changing event."

Sportschool Evolve op de Keizersgracht Beeld Dingena Mol
Sportschool Evolve op de KeizersgrachtBeeld Dingena Mol

Dieren in Amsterdam

"Ik heb sinds december een ontzettend leuke hond die mijn leven heeft veranderd en ik ontdek Oost op een nieuwe manier nu ik dagelijks met hem hardloop. De meeste cafés hier zijn 'pet friendly' en dat is echt uniek in de wereld."

Beste plek om te relaxen

"De zwemsteigers op het Levantplein en op de kop van het Borneo-eiland; je vindt hier een uniek stuk stad met enorme ruimte, nog niet door de toerist ontdekt, met schoon zwemwater, gemoedelijke sfeer en wereldberoemde moderne architectuur."

De zwemsteigers op het Levantplein Beeld Dingena Mol
De zwemsteigers op het LevantpleinBeeld Dingena Mol

Mijn buurt

"Amsterdam Eastside! Ik woon al vijftien jaar met heel veel plezier in de Balistraat en vertrek binnenkort (toch wel met pijn in mijn hart) naar de Houthavens, net nu de Javastraat tot leven komt. De terrasjes schieten uit de grond, publiek en winkels zijn nog niet zo veryupt als in De Pijp, hier gebeurt echt iets bijzonders; een multiculturele stad die werkt!"

De Superlofts in de Houthavens en Buiksloterham van Koehler zijn dit weekend te bezoeken op de Dag van de Architectuur.

Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs en voormalig politiecommissaris Joop van Riessen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden