PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van actrice Randy Fokke

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Randy Fokke (31), actrice. Ze is geboren in Zaandam en woont twaalf jaar in Amsterdam.

Rita Schoën
Actrice Randy Fokke Beeld Roï Shiratski
Actrice Randy FokkeBeeld Roï Shiratski

Restaurant
"Café-restaurant Amsterdam op het Watertorenplein geeft me altijd een grootstedelijk gevoel door de hoge plafonds, de wit gedekte tafels en de industriële elementen. In de zomer is het terras aan het water echt een feest. En de oesters zijn zo lekker."

Café-restaurant Amsterdam op Watertorenplein Beeld Roï Shiratski
Café-restaurant Amsterdam op WatertorenpleinBeeld Roï Shiratski

Café
"Toen ik nog in de Nieuwmarktbuurt woonde, kwam ik heel veel bij Captein en Co in de Binnen Bantammer­straat. Leuk personeel, een ongedwongen sfeer en een hoop gekken aan de bar."

Ergste horeca-ervaring
"In het New York Film Academy Cafe van de Beurs van Berlage bleek de serveerster een hekel te hebben aan koffiezetten en aan bewegen. In een verder nagenoeg leeg café had ze twintig minuten nodig om zich na mijn bestelling richting het espressoapparaat te bewegen."

Favoriete winkel
"KOKO Coffee & Design op de Oudezijds Achterburgwal is een modewinkel met de allermooiste kleren en ook nog eens heel goede koffie."

Theater

"De Stadsschouwburg, om zijn historie en grandeur. Ik ben een sucker voor rood pluche, ornamenten en kroonluchters. De portrettengalerij verveelt ook nooit."

Stadsschouwburg Beeld Roï Shiratski
StadsschouwburgBeeld Roï Shiratski

Coffeeshop
"Ik was achttien en had die dag ­George Clooney gezien. Om dat te vieren gingen we cake eten bij De Dampkring. Het was retegezellig, totdat ik thuiskwam en dacht te gaan sterven."

Mooiste brug
"Mijn piepkleine kamer in mijn oude huis in de Nieuwe Uilenburgerstraat keek uit op de Peperbrug. Deze ophaalbrug was vaak het begin- en eindpunt van nachtelijke wandelingen."

Mooi van lelijkheid
"De Scheepsbouwloods op de NDSM-werf. Ik hou van ruige, industriële en ietwat troosteloze gebouwen en ruimtes."

Dit kan veel beter
"Ik word razend als ik die fietswachten met veel genoegen hun kar weer vol zie laden met zogenaamd fout geparkeerde fietsen. Zorg eerst eens voor voldoende rekken. En dan al die mensen die eigenhandig bordjes met 'verboden fietsen te parkeren' ophangen. Om gek van te worden."

Favoriet hotel
"Een vriendin van mij heeft een reisblog en soms mag ik mee uit logeren in eigen stad. De kamers in The Hoxton, met uitzicht op de gracht, vond ik een ware belevenis. Met allerlei vintage snuisterijen en een geweldige radio op de kamer."

Favoriet vervoersmiddel
"Ik heb in september mijn rijbewijs gehaald, maar geef mij maar mijn fiets. Kop in de wind en steeds weer nieuwe dingen in het straatbeeld ontdekken. Ik heb altijd een camera bij me."

Mooiste standbeeld
"Het beeld van de blote vrouw die een duif loslaat op de Radioweg in de ­Watergraafsmeer ontroert me. Het is de perfecte verbeelding van vrijheid."

Blote vrouw die duif loslaat op de Radioweg Beeld Roï Shiratski
Blote vrouw die duif loslaat op de RadiowegBeeld Roï Shiratski

Mooiste park
"Het Amstelpark heeft zulke mooie delen, vooral de Japanse tuin en de Rhododendronvallei."

Mijn buurt
"Ik woon nu tweeënhalf jaar met plezier in de Hugo de Grootbuurt, maar soms mis ik de Nieuwmarktbuurt."

Kerk
"De Zuiderkerk en het plein ervoor. Vanuit de Toneelschool heb ik eindeloos veel naar die toren zitten staren, dramatisch mijmerend over het leven."

undefined

De Zuiderkerk Beeld Roï Shiratski
De ZuiderkerkBeeld Roï Shiratski

Mijn kapper
"Ik ben een tijdje verliefd geweest op mijn kapper op de Overtoom. Ik noem geen namen, want ik kom er nog wel eens. Ik ben er overigens overheen."

Wil altijd nog in Amsterdam
"Een eigen atelier met een doka erin. Het gevaar is alleen dat ik dan nooit meer buiten kom."

Bomans
"Ik was blijven steken bij Erik of het klein insectenboek, maar nu ik ook veel van zijn materiaal heb gezien en gehoord, ben ik Bomans erg gaan bewonderen. Reinier Bulder speelt hem trouwens liefdevol en prachtig, op Rottumerplaat terugblikkend op zijn leven."

Vanavond gaat in Haarlem de voorstelling Bomans in première, over het leven van schrijver Godfried Bomans, waarin Randy Fokke meerdere rollen speelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden