Plus

Het Amsterdam van acteur Tim Linde

Tim Linde (26) is acteur. Op dit moment is hij in de bioscoop te zien in Waterboys. Hij groeide op in Enkhuizen en woont sinds 2008 in Amsterdam.

Rita Schroën
null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Mooiste plek (1)
"Er staat een houten paard tussen Artis en de brug naar de Kadijken. De maker van het paard woonde daar in een woonboot en zat zich te ergeren aan het dierenleed. Hij bouwde een paard om in de fik te steken en over het hek van Artis te tiefen. Toen het paard af was, vond de buurt het zo leuk dat hij het heeft laten staan en er uiteindelijk een aap en dino bij heeft getimmerd. Nou, misschien niet de mooiste plek, maar wel chill."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Restaurant
"Lo Stivale d'Oro in de Amstelstraat, de beste Italiaan van de stad. Een kale plek, zonder ambiance, waar het echt om het eten gaat. En als je mazzel - of pech - hebt, pakt Mario, de ronde eigenaar, zijn gitaar."

Beste plek om te sporten (2)
"Yogaschool Svaha in de Willemsstraat. Ik kwam er voor het eerst bij een community class, een gratis les voor mensen met weinig geld, heel nobel. Het is een warme plek met aardige mensen."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Café
"L'affiche in de Jacob van Lennepstraat, sowieso! Daar werk ik van tijd tot tijd, maar als ik een ander café noem misschien niet meer. Mooie Nel op de tap en de poes heet Vis. Het is een mooi, lief, klein, vrolijk bruin café. Op zondagmiddag zit ik vaak in de Engelbewaarder op de Kloveniersburgwal. Daar is tussen 16.30 en 19.00 uur een te gekke live jazzsessie. Palm, shag, niet eten en jazz."

Mooi van lelijkheid (3)
"In de Eerste Constantijn Huygensstraat heb je een kliniek voor geestelijke gezondheid. Op het dak staat een beeld van een man of een vrouw die bovenaan een ladder staat en naar de hemel reikt. Telkens als ik dat beeld zie, grijpt het me aan. Ik weet nooit of het een geruststelling of een provocatie is. Ik moet dan denken aan de mensen die daar binnen zitten en wat zij ervan vinden."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Theater
"Frascati 4, in de Nes. Daar speel ik twee keer per jaar bij mijn eigen club Jan Hulst & Kasper Tarenskeen. De eerste twee weken van februari spelen we onze nieuwe voorstelling, Buut, de naderende dood!"

Ergste horeca-ervaring
"Bar Wisse in Oost. Het eindigde in elk geval met de tekst 'Nu gaat er een steen door je ruit', nadat de eigenaar mijn dure dubbele whiskey door het putje had gespoeld. En het begon met een misverstand over een biertje dat was bedoeld voor John, de zingende dakloze uit de buurt, die braaf en stil aan mijn tafeltje zat te wachten. Tussendoor had ik last van een stamgast die vond dat 'als ik de wereld wilde redden, dat dan lekker buiten moest gaan doen'.

Coffeeshop
"Boerejongens op de Baarsjesweg."

Standbeeld
"De Bokkenrijder in het Oosterpark. Het is een man op een bok. Of een geit. Het doet me denken aan een dronken fietstocht met mijn vrienden."

Amsterdam voor kinderen (4)
"Nou, Tunfun op het Meester Visserplein in elk geval niet. Ik liep daar ooit naar binnen met een jointje op en vond het een kille, nare plek, zo onder de grond. En het rook er heel vreemd... naar kinderen."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Beste plek om te relaxen
"Op de kamer van mijn vriendin Mirthe."

Wil niet dood gevonden worden
"In Bar Wisse."

Een avond stappen met
"Mijn tegenspeler in Waterboys, Leopold Witte."

Dieren in Amsterdam
"Wezels. Nog nooit gezien, maar vet dat ze er zijn."

Favoriete Amsterdammer
"Acteur Jim Deddes. Ik denk dat hij het dichtst bij mijn idee van een Amsterdammer komt. Zijn humor, zijn sokken in slippers, zijn wiet, zijn Marlboro lights en zijn gouden ketting."

Eerste keer in Amsterdam
"Ik was acht en we reden vanuit Enkhuizen naar Amsterdam om kleren te kopen. Toen we de Ring op reden, moest ik huilen omdat ik bang was voor junkies. Mijn moeder is de hele ring afgereden en toen zijn we naar Zaandam gegaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden