PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen (27), geboren en getogen in Amsterdam.

Rita Schroën
Matthijs van Sande Bakhuyzen Beeld Roy del Vecchio
Matthijs van Sande BakhuyzenBeeld Roy del Vecchio

Theater

'Frascati in de Nes programmeert erg goed, en ik speel er ook graag. Ik zag laatst een voorstelling in Londen. Nou, dan ben ik best wel trots op Nederlands theater. Wij zijn zo vooruitstrevend en de kwaliteit is over het algemeen hoog. Ik vind dat het goed gaat met het Nederlands theater. Jammer dat als het om subsidies gaat, bezoekers­aantallen zo ongeveer het belangrijkst zijn. Echt een dom idee, wie heeft dat bedacht?"

Frascati in de Nes Beeld Roy del Vecchio
Frascati in de NesBeeld Roy del Vecchio

Museum

"Toch het Stedelijk Museum. Ik leer veel van hun exposities. Ik vind het te gek hoe je je in een museum even een paar uur kunt onderdompelen in een andere wereld. Alleen het concept van conceptual art snap ik niet."

Favoriet vervoersmiddel

"De fiets. Altijd en overal. Fietsen vind ik echt heel erg leuk, ik doe het al mijn hele leven. Het liefst zo snel mogelijk. Maar ik stop wel altijd voor rood licht hoor. Echt. Altijd."

Wil niet dood gevonden worden

"In het centrum van Amsterdam. Te veel toeristen. Ik mijd het centrum waar ik kan. Kunnen er minder toeristen zijn. Kan dat? Dat zou Amsterdam veel schoonheid teruggeven."

Amsterdam voor kinderen

"Kinderen zouden vaker en meer om zich heen moeten kijken en zien hoe mooi Amsterdam toch eigenlijk is."

Dagelijkse boodschappen

"Ekoplaza of Marqt. Ik hecht waarde aan goede voeding die eerlijk is ­geproduceerd. Dat het duurder is, is dan oké. Dat is de prijs van voedsel. Albert Heijn vind ik enge winkels. Ik vertrouw ze niet."

Marqt Beeld Roy del Vecchio
MarqtBeeld Roy del Vecchio

Dit kan veel beter

"Jongens, alles in Amsterdam gaat dicht om drie uur 's nachts, op een paar uitzonderingen na dan. Ik vind dat een beetje raar. Eng zelfs. Het is toch geen kinderfeest? Waar moeten de mensen met een gezond nachtritme naartoe? Waar is onze Berghain?"

Beste plek om te sporten

"Buiten! In het Vondelpark, het ­Erasmuspark of de velden van voetbalclub FIT op de Kruislaan in Oost. ­Anders de Vondelgym op de Overtoom. Arie Boomsma en de zijnen hebben er echt een mooie plek van gemaakt, met veel aanbod qua lessen. Volgens mij gaat het goed want ze hebben net een nieuwe vestiging ­geopend in Oost."

Met pek en veren de stad uit

"Motoren die te veel lawaai maken. De berijders mogen blijven. Kunnen ze rondrennen met hun helmen op en zelf stoere geluiden maken."

Een avond stappen met

"De selectie van Ajax. Sowieso. Ook al wordt het misschien een ongemakkelijke avond. Dan heb ik toch met ze ­gehangen."

Kapper

"Ik ben al tien jaar niet meer naar de kapper geweest. Respect voor alle mensen die mijn haar hebben geknipt in die afgelopen tien jaar, meestal ­visagisten die dat voor een productie moesten doen. Dank jullie wel. Dankzij jullie zie ik er niet uit als een zwerver. Waar niks mis mee zou zijn ­overigens."

Beste plek om te relaxen

"Dish Global Kitchen is een top lunchtent op de Overtoom. Serge en Marilyn serveren goeie broodjes. De koffie is nog lekkerder. Ze draaien goeie jazz."

Dish Global Lunch op de Overtoom Beeld Roy del Vecchio
Dish Global Lunch op de OvertoomBeeld Roy del Vecchio

Laatste keer de stad uit

"Doe ik eigenlijk graag en vaak. Dan kun je ook weer thuiskomen."

Ik voel me Amsterdammer omdat

"Ik hier voor het eerst mijn ogen opende, letterlijk. Ik kan niet anders dan me verbonden voelen met de stad."

Wil altijd nog in Amsterdam

"Wonen in Noord, liever vandaag dan morgen, snap je."

Mooiste park

"Ik vind Park Frankendael erg mooi, ook door de aanwezigheid van Huize Frankendael. Het park is misschien wat geordend maar het heeft wel die Franse allure. Sowieso is er niks mis met de Watergraafsmeer, bedacht ik me laatst."

Huize Frankendael Beeld Roy del Vecchio
Huize FrankendaelBeeld Roy del Vecchio

Kamp Holland

"De ontmoetingen met militairen ­werden een soort motivatie voor mij: hoe kunnen we dit verhaal zo ­realistisch mogelijk neerzetten. Ik hoop dat het is gelukt."

Matthijs van Sande Bakhuyzen speelt in de Telefilm Kamp Holland, over jonge Nederlandse soldaten in Uruzgan, die zondag wordt uitgezonden op NPO3.

Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, schrijver Arnon Grunberg en Carré-directrice Madeleine van der Zwaan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden