PlusAchtergrond

Het afzettingsproces tegen Trump: dit gaat er gebeuren

De impeachmentprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump krijgt vanaf volgende week zijn vervolg. Woensdag geeft het Huis van Afgevaardigden de zaak formeel door aan de Senaat.

Mitch McConnell. De Republikein geeft nu aan dat hij mogelijk wel getuigen toe wilt laten. Beeld Brendan Smialowski/AFP
Mitch McConnell. De Republikein geeft nu aan dat hij mogelijk wel getuigen toe wilt laten.Beeld Brendan Smialowski/AFP

De Democratische Huisvoorzitter Nancy Pelosi wijst woensdag eerst twee parlementariërs aan die als een soort officieren van justitie zullen toezien op de uitvoering van het afzettingsproces in de Senaat.

Daarna volgt een stemming waarmee de zogeheten articles of impeachment – een requisitoir tegen de president – definitief worden overgedragen aan de Senaat.

Nieuw bewijs

Dat zet dan per volgende week donderdag het proces in gang waarvan Democraten hopen dat het tot afzetting van de president zal leiden. De voornaamste beschuldiging aan zijn adres is machtsmisbruik.

Ter ondersteuning van hun pleidooi bracht de Democratische Partij dinsdag een zwik aan nieuw – in haar ogen zeer belastend – bewijsmateriaal naar buiten. Het gaat om tientallen pagina’s van uitgewerkt app- en e-mailcontact tussen Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani en diens Oekraïense secondant Lev Parnas.

In het pakket – verkregen via de advocaat Parnas – zit onder meer een handgeschreven briefje met daarop een plan om de Oekraïense president Volodomir Zelenski te dwingen een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar Joe Biden, de Democratische kanshebber om de eerstvolgende president van de Verenigde Staten te worden.

De vraag is en blijft in hoeverre de Republikeinse delegatie in de ­Senaat onder de indruk zal zijn van het Democratische verhaal. De partij van Donald Trump heeft een meerderheid in de Senaat en kopstukken hebben sinds het begin van de impeach­mentprocedure gezegd onvoor­waardelijk achter de president te staan.

Toch nieuwe getuigen

Aangezien er een tweederdemeerderheid voor een van de twee uitkomsten moet zijn, leek er voor Donald Trump lang geen vuiltje aan de lucht te zijn. Toch zijn er nu ook uit de Republikeinse Partij signalen dat Trump zich nog niet helemaal rijk moet rekenen. Zo heeft opper-Republikein in de Senaat Mitch McConnell laten weten mogelijk toch getuigen toe te willen laten tot het proces.

Dat gaat dwars in tegen de wens van een aantal prominente Republikeinen en het Witte Huis.

Democraten zeggen op hun beurt dat er de afgelopen maand zoveel nieuwe informatie beschikbaar is gekomen, onder andere de info van gisteren, dat ook in de Senaat verhoren gehouden moeten worden.

Daar lijkt McConnell gehoor aan te willen geven. “We zijn verplicht om naar alle argumenten te luisteren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden