Hester van Buren (49) nieuwe topvrouw van Rochdale

De top van woningcorporatie Rochdale met 39.000 huurwoningen in en rond Amsterdam wisselt van de zomer. De voorzitter van de raad van bestuur, René Grotendorst (63), treedt terug. Hij wordt opgevolgd door Hester van Buren (49), die de woonportefeuille van de corporatie beheert en ook houdt.

Hester van Buren in november 2014 Beeld Klaas Fopma
Hester van Buren in november 2014Beeld Klaas Fopma

De overdracht van de functies is op 4 juni, meldt Rochdale. Het accent bij Rochdale is steeds meer komen te liggen op de woningbouwvereniging oude stijl, zegt Hester van Buren. Zij kwam samen met Grotendorst en de financiële man, Nico Overdevest (55), in het bestuur om de oude top te vervangen. Die was wegens mismanagement en zelfverrijking ontslagen.

De nasleep van het vertrek van oud-topman Hubert Möllenkamp in 2009 viel min of meer samen met het verdiepen van de kredietcrisis.
Inmiddels gaat het organisatorisch en financieel weer beter met Rochdale.

'De nadruk moet bij onze corporatie echt op het wonen blijven liggen,' zegt Van Buren. 'Daar gaat het om. Dat we mensen die daar geen geld voor hebben een fatsoenlijke woning in de stad kunnen bieden.'

Rochedale maakt in de begroting vor dit jaar een miljoen euro vrij om een deel van de toegestane huurverhogingen te verlagen.

Geen dictatoriale leider
Het roer gaat dus niet opnieuw om bij Rochdale. 'Nee, wij zijn alle drie in 2010 nieuw bij deze corporatie gekomen We hadden een collegiaal bestuur. Dus niet een dictatoriale leider die de richting wees, maar een club die met elkaar de beste lijnen uitzet. Ik heb in de raad van bestuur mede het beleid mogen bepalen. Het zou heel vreemd zijn als ik nu zou zeggen dat alles toch anders moet.'

Van Buren is ook de drijvende kracht achter het nieuwe incassobeleid van Rochdale. Dat is er op gericht nog eerder betalingsachterstanden te signaleren en met wanbetalers in gesprek te komen. Zij heeft de nieuwe incassomanager, René Oosterveer, naar Rochdale getrokken. Samen bedachten ze het systeem waarbij bij DWI de huur bij wanbetalers in mindering brengt van de uitkering, indien zij die hebben. Het systeem, dat probeert te voorkomen dat wanbetalers hun huis uit worden gezet, is ook door andere corporaties overgenomen.

'Ik ga niet met pensioen, maar ik wil wel minder gaan werken,' aldus Grotendorst, die veel wil gaan zeilen. 'Aanvankelijk dacht ik dat het niet zo'n ingewikkelde beslissing zou zijn, maar een stap terug doen viel me nog tegen omdat ik het zo veel voldoening geeft maatschappelijk zinvol werk te doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden