PlusTen Slotte

Hessel Bouman (1933-2018) was een groot advocaat

Advocaat Hessel Bouman was een man van tegenstellingen. "Hij was verbaal heel sterk, maar wilde liever schrijven. Hij was bescheiden, maar ook dominant."

Aansprakelijksheidsrechtadvocaat Hessel Bouman in 2016 Beeld .
Aansprakelijksheidsrechtadvocaat Hessel Bouman in 2016Beeld .

"Hij is niet alleen een van de grootste aansprakelijkheidsrechtadvocaten van Nederland maar ook één van de fatsoenlijkste mensen die ik ooit heb ontmoet," zei Eberhard van der Laan over Hessel Bouman.

Gedurende zijn carrière van bijna veertig jaar heeft Bouman, die vorige week op 85-jarige leeftijd overleed, zich ingezet voor de bescherming van behoeftigen. Met name verkeersslachtoffers stond hij in zijn werk bij.

"Op het gebied van verkeersrecht, verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht, kende hij zijn gelijke niet," zegt zijn zoon Wicher Bouman. "Dat hij elk weekend werkte, kwam doordat hij altijd in staat van oorlog met zijn agenda verkeerde."

Hessel Bouman werd geboren op 28 februari 1933 in Zwolle. Zijn vader was advocaat en zijn moeder verzamelde antiek. Het huis waar hij opgroeide was een toevluchtsoord voor kunstenaars en schrijvers. Tijdens de oorlog behield het deze functie en gaf het onderdak aan meerdere onderduikers.

DES
Na de middelbare school ging Bouman rechten studeren in Leiden. Hier ontmoette hij ook zijn toekomstige vrouw Charlotte van der Wal, met wie hij vier kinderen zou krijgen. Na zijn studie werkte hij kort in ­Rotterdam en kwam hij uiteindelijk terecht in Amsterdam.

In 1984 werd de net afgestudeerde Eberhard van der Laan aangenomen als stagiair bij het gerenommeerde advocatenkantoor Van Doorne & Sjollema. Hier kwam hij onder de vleugels van Bouman.

Bouman zag Van der Laan als 'een uitnemend stagiair' en noemde hem 'zijn briljantste leerling'. De twee zouden elkaar tot het overlijden van Van der Laan in 2017 blijven spreken.

Bouman begon in 1984 ook aan de belangrijkste zaak uit zijn leven. Hij werd benaderd door de DES-actiegroep. Het doel van deze actiegroep was de verantwoordelijken voor het op de markt brengen van het kankerverwekkende middel DES aansprakelijk stellen.

De Hoge Raad besloot in 1992 dat producenten hiervoor collectief aansprakelijk waren. Door de inzet van onder andere Bouman is zo het DES-fonds tot stand gekomen. Wicher Bouman: "Mijn vaders succes in de DES-zaak heeft hem een plek in de juridische erehemel gegeven."

"Bouman was een man van tegenstellingen," zegt Jacquelien de Savornin Lohman, een goede vriendin van Bouman uit hun studententijd. "Aan de ene kant wilde hij niet pleiten, maar wel zijn gelijk halen. Hij was verbaal heel sterk, maar wilde liever schrijven. Hij was bescheiden, maar ook dominant."

Onwaarschijnlijk erudiet
"Mijn vader zat het liefst te discus­siëren met gelijkgestemden," zegt zijn dochter Mette Bouman. "Hij was ­onwaarschijnlijk erudiet en zeer ­belezen. Ook was hij heel tolerant ­ten opzichte van andermans oordeel. Hij had wel een mening, maar hield deze in een discussie voor zichzelf."

Afgelopen zomer werd bij Hessel Bouman kanker geconstateerd. Hij beschouwde zichzelf gelukkig dat hij oud genoeg was om niet behandeld te hoeven worden. Op de rouwkaart stond dat hij met instemming van vrouw en kinderen heeft besloten dat het welletjes is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden