Hervorming zorgstelsel VS stap dichterbij

Het Capitool in Washington waar de Amerikaanse Senaat instemde met een plan voor de hervorming van de gezondheidszorg. Foto ANP Beeld
Het Capitool in Washington waar de Amerikaanse Senaat instemde met een plan voor de hervorming van de gezondheidszorg. Foto ANP

WASHINGTON - De hervorming van het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel, het belangrijkste binnenlandse beleidsvoornemen van president Barack Obama, is een belangrijke stap dichterbij gekomen. Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Senaat van het Congres in Washington ingestemd met het plan.

Na een moeilijk beginjaar is de instemming een belangrijke opsteker voor de president. Die reageerde dan ook blij. De Verenigde Staten zijn ''ongelooflijk dicht bij'' de eindstreep als het gaat om het wetsvoorstel, zei Obama in een reactie op de stemming donderdag. ''We staan eindelijk op het punt om onze belofte van echte, betekenisvolle hervormingen van het zorgverzekeringsstelsel in dit land waar te maken''.

Obama had de wet eigenlijk al dit jaar willen ondertekenen, maar dat gaat niet meer lukken. De president hoopt er nu op dat hij deze stap eind januari kan zetten, voordat hij de traditionele State of the Union, de Amerikaanse 'troonrede', uitspreekt in het Congres.

900 miljard
De Senaat en het Huis van Afgevaardigden, dat op 7 november al een eigen versie van het hervormingsplan goedkeurde, moeten eerst een compromis zien te vinden over de verschillen in hun plannen. De eindversie moet daarna opnieuw worden goedgekeurd door beide kamers.

De hervorming moet het peperdure zorgstelsel in de Verenigde Staten betaalbaarder maken. Ook voorzien beide plannen in een verzekering voor de tientallen miljoenen Amerikanen die nu nog onverzekerd zijn.

Een van de belangrijkste verschillen tussen de wet van het Huis en die van de Senaat is een door de overheid geleverde ziektekostenverzekering. In de Senaat was geen meerderheid voor die optie, in het Huis wel. Naar alle waarschijnlijkheid komt zo'n verzekering, waarbij de overheid invloed op de marktprijzen kan uitoefenen, er niet. Ook steggelen de Democraten onderling over het recht op abortus en de financiering van de plannen, die in eerste instantie bijna 900 miljard dollar zullen gaan kosten, maar uiteindelijk een besparing moeten gaan opleveren.

Strijd
De oppositionele Republikeinen zijn in ieder geval faliekant tegen de hervormingsplannen. Tijdens de stemming in de Senaat stemden alle 39 aanwezige Republikeinen tegen. De 58 partijgenoten van Obama en twee onafhankelijke senatoren stemden voor. Tijdens de stemming in het Huis in november werd ook langs partijlijnen gestemd. Slechts één Republikein stemde toen voor.

Mitch McConnell, de leider van het Republikeinse blok in de Senaat, kondigde donderdag aan dat zijn partij de strijd tegen het hervormingsplan nog niet staakt. ''Dit gevecht is nog lang niet voorbij. Mijn collega's en ik zullen er alles aan doen om te voorkomen dat dit voorstel wet wordt.''

De hervorming zou de belangrijkste wijziging in het zorgstelsel in ruim veertig jaar zijn. In de jaren zestig werden onder de Democratische president Lyndon Johnson Medicare en Medicaid, overheidsprogramma's voor armen en ouderen, ingevoerd. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden