Hervorming zorgstelsel VS levert geld op

De berekeningen betekenen een geweldige steun in de rug voor president Barack Obama die een betaalbare hervorming van het zorg- en verzekeringsstelsel in de Verenigde Staten tot het belangrijkste binnenlandse thema van zijn presidentschap heeft gemaakt. Foto AP

WASHINGTON - Het Democratische voorstel om het Amerikaanse zorg- en verzekeringsstelsel op de schop te nemen kost geen geld, maar levert juist een besparing op. Dat concludeert het Begrotingsbureau van het Congres donderdag in een rapport.

De kosten van het hervormingsplan, dat is opgesteld door de Financiële Commissie van de Senaat, komen volgens het Begrotingsbureau uit op 829 miljard dollar over tien jaar, een stuk minder dan het biljoen dat door sommigen werd gevreesd. Na tien jaar zal het plan echter het begrotingstekort met 81 miljard dollar hebben teruggebracht en de besparing gaat daarna waarschijnlijk door.

De berekeningen betekenen een geweldige steun in de rug voor president Barack Obama die een betaalbare hervorming van het zorg- en verzekeringsstelsel in de Verenigde Staten tot het belangrijkste binnenlandse thema van zijn presidentschap heeft gemaakt. De VS geeft meer uit aan zorg dan enig ander ontwikkeld land, maar is tegelijkertijd het enige rijke land waar geen verzekeringsdekking voor de hele bevolking geldt. Naar schatting vijftig miljoen Amerikanen zijn niet verzekerd tegen ziektekosten.

Het nieuwe plan zou ervoor zorgen dat het aantal onverzekerden met de helft wordt teruggebracht. Wanneer geen rekening wordt gehouden met illegale immigranten, die ook in het nieuwe systeem onverzekerbaar zijn, heeft straks 94 procent van de bevolking een ziektekostenverzekering.

De positieve beoordeling door het Begrotingsbureau ten spijt, zal het nog niet meevallen het hervormingsplan goedgekeurd te krijgen door de Senaat. Om te voorkomen dat de Republikeinen de invoering van het nieuwe stelsel gaan traineren, dienen zestig van de honderd senatoren voor het voorstel te stemmen. In de Senaat zitten 57 Democraten en twee onafhankelijke volksvertegenwoordigers die meestal met de Democraten meestemmen. Er zal niet alleen een Republikein moeten worden overgehaald om het plan goed te keuren, ook conservatieve Democraten die weinig enthousiast zijn over het voorstel moeten bereid gevonden worden toch achter het plan te gaan staan. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden