Herverdeling vergunningen schokt rederijen

Amsterdam heeft maandag de vergunningen voor grote rondvaartboten (langer dan 14 meter) opnieuw verdeeld. De hoofdstad stelde hiermee de markt formeel open voor nieuwe exploitanten.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De uitkomst van de loting heeft echter ook grote gevolgen voor bestaande rederijen, die vrezen voor een faillissement.

Met de herverdeling van de exploitatievergunningen voor de periode 2020-2030 volgt verantwoordelijk wethouder Udo Kock (water) een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

'Bloedbad'
Dat oordeelde eerder dat de hoofdstad geen licenties voor onbepaalde tijd meer mocht afgeven. Ook streeft de hoofdstad naar schonere boten en naar een beter beheer van al het vaarverkeer in de grachten.

In totaal zijn er 135 vergunningen verdeeld in twee categorieën, 75 voor de reguliere rondvaart en zestig voor gezichtsbepalende boten. Onder de laatste groep zijn zeventien boten van nieuwe reders toegelaten. Maandagmiddag vindt nog een nadere loting plaats voor de reguliere rondvaart, waar veel nieuwe kanshebbers bij zitten.

"Een volledig bloedbad," zegt Frans Heijn, voorzitter van de Verenigde Rederijen Amsterdam, waarbij 36 kleinere exploitanten zijn aangesloten. Hij verwacht dat veel rederijen kunnen opdoeken.

Ook Rederij 't Smidtje reageert verslagen nu alle acht aangemelde boten er niet bij zitten. "Dit zou wel eens ons faillissement kunnen betekenen," aldus eigenaar Tomas de Smidt.

Opgelucht
Rederij Kooij, die zich eerder flink kritisch uitliet over het nieuwe beleid, is opgelucht. "Zoals het er nu naar uitziet, blijven de twaalf boten die we hebben ingeschreven behouden," zegt een woordvoerder.

"We balen er wel van dat we de rest van onze vloot moeten afstoten, maar het had veel erger gekund. Ik heb vandaag al twee huilende reders gesproken." Jaarlijks bekijken zo'n 4 miljoen mensen Amsterdam vanaf het water.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden