Herverdeling biedt kansen voor nieuwe Amsterdamse rederijen

Drukke steigers op toplocaties worden herverdeeld. Vanaf 2020, wanneer de contracten voor het gebruik van de steigers aflopen, moeten meer reders en ook de recreatievaart van de steigers gebruik kunnen maken.

Marc Kruyswijk
Rederijen zitten vaak al jaren lang 'voor een appel en een ei' op de beste plaatsen. Beeld anp
Rederijen zitten vaak al jaren lang 'voor een appel en een ei' op de beste plaatsen.Beeld anp

Dat heeft de stad laten weten aan de rederijen. Volgens wethouder Udo Kock (Waterbeheer) is het de bedoeling passagiers meer keuze te geven van aanbieders van bijvoorbeeld rondvaarten. 'Dat zorgt voor een betere en eerlijkere marktwerking. daarnaast willen we de drukte op de op- en afstapplaatsen verminderen, door ze te spreiden, ook naar plekken buiten het centrum.'

Nu is het nog zo dat de grootste en belangrijkste steigers exclusief worden gebruikt door de vier grote reders die de stad rijk is. Deze rederijen hebben de steigers bebouwd met huisjes en andere faciliteiten. Daardoor is er geen ruimte meer voor nieuwkomers op de markt. Volgens een woordvoerder van de wethouders zitten deze rederijen vaak al jaren lang 'voor een appel en een ei' op de beste plaatsen.

Ramon van der Storm van Canal Cruises en Blue Boat Company stelt dat de zaken veel ingewikkelder liggen dan ze nu door de gemeente worden voorgesteld. 'Het water waarin de steiger staat is van de gemeente, maar de steiger is gewoon ons bezit.'

Het gaat om de belangrijke locaties in de stad. De steigers die gaan worden herverdeeld liggen onder meer bij CS, Damrak, Rokin, Singelgracht, de Heinekenbrouwerij, het Museumpleinen in de omgeving van het Leidseplein.

Het besluit is onderdeel van de Nota Varen waarin wordt gestreefd naar het beter gebruiken, eerlijker beprijzen en duurzaam beheren van het vaarwater en de steigers in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden