Opinie

'Herstel leefbaarheid stad door nu krachtig in te grijpen'

Weg met pretvervoer, handhaaf veel meer en voer een Bewoners Effect Rapportage in. Voor Jacob Stroet van Wij-Amsterdam is toerisme hét verkiezingsthema.

Omsmelten, die letters. Aan banken en speeltoestellen hebben Amsterdammers veel meer Beeld ANP
Omsmelten, die letters. Aan banken en speeltoestellen hebben Amsterdammers veel meerBeeld ANP

Amsterdam bezwijkt onder de groeiende toeristenstroom. Het college van b. en w. en de gemeenteraad zijn aan zet, maar de verkiezingen komen eraan. Het gevolg is dat er geen grote en ingrijpende besluiten meer worden genomen die het tij gaan keren.

Wij-Amsterdam, de Federatie van Samenwerkende Bewonersorganisaties in Amsterdam, heeft aan alle partijen die mee gaan doen met de komende gemeenteraadsverkiezingen een aantal aandachtspunten gestuurd waar de gemeente serieus werk van moet maken om de toenemende drukte te beteugelen.

De huidige maatregelen sorteren nauwelijks effect. Spreiding van de drukte naar andere buurten betekent alleen maar dat nóg meer bewoners de drukte door het massatoerisme gaan ervaren. Bovendien willen bezoekers allemaal naar de bekende hotspots.

Amsterdam is uiteraard de hoofdstad van ­Nederland en de Nederlanders, maar de Amsterdammers hebben er hun dagelijks leven. Kernpunt is dat de stad zich steeds meer heeft ontwikkeld als economisch wingewest ten koste van de leefbaarheid en het woongenot van Amsterdammers. De politie heeft al meerdere malen de noodklok geluid over gevaarlijke situaties als gevolg van de ongebreidelde, ongecontroleerde en oncontroleerbare bezoekers­stromen.

Wij-Amsterdam daagt politieke partijen uit om vanuit bewonersperspectief een visie te formuleren over de leefbaarheid en de inrichting van de stad. Een visie die houvast biedt bij het stellen van beleidsdoelen en acties die bijdragen aan het herstel en het behoud van een leefbare stad.

Vijfpuntenplan
Ingrijpen, en veel steviger dan het huidige bestuur doet, is onvermijdelijk. De volgende punten staan daarbij voorop:

1. Terugdringen toeristisch verblijf: scherp hotelstop aan door waar mogelijk ook vergunde projecten te stoppen en door invoering van een vergunningensysteem voor bed and breakfast en vakantieverhuur gecombineerd met limieten voor het aantal per straat of buurt.

2. Tegengaan monocultuur van op toerisme gericht winkelaanbod door gedwongen branchering in bedreigde buurten, zoals het oude stadshart, de Negen Straatjes en de Haarlem­mer­straat.

3. Vastberaden handhaven: goed luisteren naar wat voor bewoners de belangrijkste overlast veroorzaakt. Proactief handhaven in plaats van wachten op meldingen en klachten. Crowd control waar drukte tot gevaarlijke situaties leidt. Desnoods straten en stegen afsluiten.

Meer handhavers en meer surveillerende agenten, met name in de avonden en nachten in de weekends. Zichtbaar optreden tegen alcoholmisbruik en openbare dronkenschap maar ook tegen verkeersovertredingen. Op strategische plaatsen informatieborden met gedragsregels en vermelding van de boetes zijn effectief. Regulering van grote toeristengroepen.

4. Afschaffen pretvervoer: door de grote toename van bezoekers is er een wildgroei aan allerlei niet noodzakelijk vervoer gericht op toeristen ontstaan, zowel aan de wal als op het water (en tegenwoordig ook in de lucht met helikopters): paardenkoetsen, autopeds, Segways, bierfietsen, all- you-can-drinksloepen, fietstaxi's, riksja's, deel- en huurfietsen en huur­scooters. De oude Amsterdamse binnenstad is niet geschikt voor al dat vervoer.

5. Bewonersbelangen tijdig expliciet in kaart brengen. Wat heeft dit project of initiatief voor invloed op de bewoners en de leefbaarheid van de buurt? Die vraag komt nu niet of gebrekkig en in een veel te laat stadium aan de orde. Door een Bewoners Effect Rapportage (BER) verplicht te stellen bij alle voorstellen in de gemeenteraad en door andere vormen van participatie kunnen bewonersbelangen effectief in beeld komen en meegewogen worden.

Speeltoestellen
Wij-Amsterdam zal de verkiezingsprogramma's van alle partijen toetsen op hun bijdrage aan het herstel van een leefbare stad voor haar bewoners in plaats van een pretpark voor bezoekers en een verdienmodel voor bepaalde ondernemers. We zullen ook een stemadvies uitbrengen.

Als symbool voor de evolutie van Amsterdam naar een stad voor de Amsterdammers stellen wij voor de I Amsterdamletters om te smeden tot speeltoestellen, zitbanken en kunst voor de Amsterdamse buurten.

Jacob Stroet, bestuurslid Wij-Amsterdam Beeld
Jacob Stroet, bestuurslid Wij-AmsterdamBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden