Ingezonden brief

'Herstel het uitzicht door de Iamsterdam-letters te verplaatsen'

Was het idee achter de Iamsterdam-letters op het Museumplein niet dat ze verplaatst zouden worden, vraagt Sjoukje Schaafsma zich af in een ingezonden brief in Het Parool. 'Geef ons alsjeblieft het uitzicht over het plein, de fontein, het grasveld terug.'

Beeld Floris Lok

Dat het openhouden van de fietstunnel onder het Rijksmuseum een goede keuze is geweest en dat de tunnel een succes is en zelfs een sieraad voor de stad, daar zijn we het volgens mij met z'n allen wel over eens. Zelfs Wim Pijbes schijnt betrapt te zijn op een aarzelende vorm van enthousiasme. Nu nog het uitzicht herstellen, het verre zicht over het Museumplein naar het Concertgebouw.

Waar het fietspad dat vanaf de museumdoorgang loopt, eindigt in een T-kruising met twee meer dan scherpe bochten en je als voetganger kunt oversteken naar 'het plein', belemmeren nu al een paar jaar de letters Iamsterdam het uitzicht over het plein. Op welk tijdstip van de dag je er ook bent, er zijn altijd wel toeristen die er bovenop klimmen of tegenaan leunen, verstoppertje spelen, rondhangen.

Kleinere versie
Dat die letters een functie hebben en iets toevoegen aan de aantrekkingskracht en de identiteit van Amsterdam, zal ik niet ontkennen en juich ik van harte toe, maar ik heb altijd gedacht dat het idee van die letters was om ze regelmatig te verplaatsen en dát vind ik pas een goed idee. Dan hou je het spannend en geef je mensen mede aanleiding voor een nieuw bezoekje, een speurtocht misschien, een nieuwe serie foto's.

Een paar weken geleden kwam ik een versie van de letters tegen, ik denk een iets kleinere, bij het Tropenmuseum. Ja, dacht ik, prima, even wat extra aandacht vestigen op ook een bijzonder museum. Ik heb ze daar twee keer in het voorbijgaan gezien, voor ze alweer weg waren. Afgelopen maandag trof ik ze aan op het Mercatorplein, ook een bijzondere plek waar veel te zien is als je goed kijkt.

Beetje scheef
Het doet me afvragen wat het beleid is in dezen: hoe lang blijven ze ergens staan, wie bepaalt waar ze naartoe gaan, wat zijn de overwegingen, is er een lange planning vooraf, kun je als burger (of winkeliersvereniging, museumdirecteur) suggesties doen of aanvragen indienen, kun je de lotgevallen van de letters volgen via Facebook?

Die letters op het Museumplein (zijn ze inderdaad groter?), zijn misschien moeilijker te verplaatsen maar verplaatsbaar zijn ze. Ze hoeven van mij ook niet van het Museumplein af. Je kunt ze op het plein steeds ergens anders neerzetten. Straks bij de nieuwe ingang van het Van Gogh Museum bijvoorbeeld, of onder de luifel van het Stedelijk, voor het Concertgebouw, op het ezelsoor, tussen één van die suffe bomenrijtjes, voor het Amerikaanse consulaat (!), een beetje scheef en lekker speels midden op het grasveld.

Schuif ermee, speel ermee , maar geef ons alsjeblieft het uitzicht over het plein, de fontein, het grasveld terug. Geef dit knooppunt weer wat lucht en openheid!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden