Heropening subsidieregeling voor elektrische taxi's

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) trekt 10 miljoen extra uit voor maatregelen die de luchtkwaliteit in onder andere Amsterdam en Utrecht moeten verbeteren. Amsterdam kan extra investeren in elektrische taxi's.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Amsterdam heropent de subsidieregeling voor elektrische taxi's. Het Rijk draagt een half miljoen euro bij, heeft staatssecretaris Van Veldhoven besloten. In 2016 en 2017 gold de regeling ook al. Toen werd 2,1 miljoen euro subsidie voor 420 schone taxi's verstrekt, maximaal 5000 euro per voertuig. Hoe ruim de regeling dit keer wordt, is nog niet bekend.

Met deze maatregelen zal de luchtkwaliteit in alle Nederlandse binnensteden eind dit jaar voldoen aan de Europese waarden. Dat blijkt uit nieuwe prognoses, laat de bewindsvrouw weten.

Van Veldhoven verwacht dat overschrijding van de normen van luchtkwaliteit bij veehouderijen in Nederweert en Someren uiterlijk in 2023 zijn opgelost.

'Meer maatregelen nodig'
Bram van Liere, plaatsvervanger campagneleider Verkeer bij Milieudefensie, is te spreken over de maatregelen van Van Veldhoven. "Het is een eerste stap dat de overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen in de binnensteden nu sneller opgelost gaan worden dan de overheid eerder van plan was," aldus Van Liere.

"Om de lucht écht gezond te maken zijn er wel snel meer maatregelen nodig. Jaarlijks sterven 12.000 mensen in Nederland als gevolg van ongezonde lucht, dat is niet acceptabel."

Schizofrenie
GroenLinks in Den Haag is nog allerminst tevreden. Volgens Tweede Kamerlid Suzanne Kröger 'toont dit de schizofrenie van het beleid voor luchtkwaliteit'. "Aan de ene kant gaan we lokaal knelpunten oplossen, terwijl er aan de andere kant miljarden gaan naar meer asfalt. Wat echt nodig is - de aanpak van diesels, spitsheffing en de maximum snelheid omlaag - durft het kabinet niet aan."

Lees ook: 'Amsterdam had luchtnorm EU best kunnen halen' en: Milieudefensie in beroep tegen uitspraak schone lucht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden