Plus

Heropening Museum Het Schip: 'Bijzonderder dan de Taj Mahal'

Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt is uitgebreid en geheel vernieuwd. Directeur Alice Roegholt hoopt komend jaar op 50.000 bezoekers.

Het geheel vernieuwde Museum Het Schip krijgt er 1200 vierkante meter bij.Beeld Eva Plevier

'We gaan voor de Werelderfgoedstatus," zegt directeur Alice Roegholt (61), terwijl ze voorgaat in het voormalige schoolgebouw waar Museum Het Schip vorm krijgt.

Haar telefoon gaat voortdurend; als ze niet belt, wordt ze aangeklampt door een van de vele werkmannen die nog in het gebouw aan het werk zijn.

Het is haar menens: "Ik vind Het Schip bijzonderder dan de Taj Mahal. Dat je iets moois bouwt als je geld kunt uitgeven, is op zich niet zo bijzonder. Maar dat je voor sociale woningbouw met weinig geld zo'n ambitie hebt: dat is bijzonder!"

Eigenlijk had Museum Het Schip 1 maart al moeten (her)openen, bij de aftrap van de uitgebreide viering van de honderdste verjaardag van de Amsterdamse School.

Zichtbare achtergevels
Een aantal forse tegenslagen - de stroom bleek te laat aangevraagd - zorgde voor vertraging, maar vrijdag is het dan eindelijk zo ver: dan opent burgemeester Van der Laan het uitgebreide, geheel vernieuwde museum aan de Oostzaanstraat in de Spaarndammerbuurt.

Toen duidelijk werd dat de Catamaranschool naar de Houthavens zou verhuizen, liet Roegholt haar oog op de school vallen, die volledig is ingebouwd in een blok arbeiderswoningen van de vermaarde Amsterdamse Schoolarchitect Michel de Klerk.

"Museum Het Schip krijgt er 1200 vierkante meter bij," zegt Roegholt enthousiast. "En dat is exclusief het schoolplein, waar onze collectie straatmeubilair komt te staan."

Ze gaat de achterdeur uit, naar het geel-zwarte plein, waar een Amsterdamse Schoolpeperbus door de lucht slingert. Het gevaarte wordt door een enorme hijskraan, die pal voor de voordeur staat geparkeerd, op zijn definitieve plek gezet. "Vanaf het schoolplein kun je ook de achter­gevels zien. Dat is heel bijzonder, want die zijn net zo mooi als de voorgevels."

Lunchroom
Op de begane grond krijgt het vernieuwde Museum Het Schip meer kantoorruimte, een 'ambachtenlokaal' voor kinderen, een ruime museumwinkel en een nieuwe lunchroom.

De andere verdiepingen van de voormalige kleuterschool 'De veulens' gaan dienstdoen als expositieruimte; op de eerste komt de vaste collectie en wordt de verwevenheid tussen de Amsterdamse School en volkshuisvesting getoond.

Op de tweede verdieping, die door De Klerk boven op de kleuterschool is gebouwd, komen wisselende tentoonstellingen - de eerste in 2017, over sociale huisvesting in de hele wereld, de tweede in 2018 over de Catalaanse architect Antoni Gaudí.

In de gang op de eerste verdieping is een tijdlijn aangebracht, met de geschiedenis van de Amsterdamse School en de volkshuisvesting in Amsterdam, van 1839, toen de eerste trein van Amsterdam naar Haarlem reed, tot 1938, toen Het Nieuwe Bouwen de overhand kreeg.

Beeld Eva Plevier

Er is een Jordaans steegje nagebouwd om de 'woonellende' uit het begin van de twintigste eeuw te laten zien en er is een filmzaaltje.

De stoel van wethouder Wibaut, die de krotten en kelder­woningen in de hoofdstad liet slopen en er nette, mooie arbeiderswoningen voor in de plaats zette, is een van de ruim tweehonderd objecten die een plek in het museum hebben gekregen, evenals een slaapkamerameublement van architect Piet Kramer.

Koekblikken
Er is glas-in-lood, en zijn koekblikken, serviezen, sieraden en boekbanden, allemaal in Amsterdamse Schoolstijl. Er zijn meerdere fraaie werken te zien van beeldhouwer Hildo Krop; twee schilderijen onderschrijven de veelzijdigheid van Michel de Klerk.

Er is overigens aandacht voor álle architecten van de Amsterdamse School, ook voor de minder bekende. De inspiratiebronnen komen eveneens aan bod, net als en het 'clubblad' Wendingen.

De verbouwing van de rest van het pand is nog niet klaar: er wordt door woningbouwvereniging Eigen Haard, die eigenaar is van Het Schip, nog gewerkt aan de gevels van de arbeiders­woningen en ook de museumwoning en het postkantoortje worden later nog gerenoveerd.

Roegholt: "Niets is mooi genoeg voor de arbeider die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven, zei De Klerk destijds. Alles wordt nu weer zoals hij het heeft bedoeld. Vorig jaar trokken we 25.000 bezoekers, meer pasten er niet in. Na de verbouwing moeten dat er makkelijk 50.000 worden."

Beeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden