Heropening Crowne Plaza midden in crisis

Het Crowne Plaza op de Nieuwezijds Voorburgwal. Beeld
Het Crowne Plaza op de Nieuwezijds Voorburgwal.

AMSTERDAM - Een dak repareer je als het droog is. Maar pal in crisistijd 89 miljoen euro steken in een Amsterdams viersterrenhotel dat zucht onder de crisis, dat is bepaald moedig. Donderdagmiddag werd het rigoureus verbouwde Crowne Plaza City Centre, op de Nieuwezijds Voorburgwal en Nieuwendijk heropend.

Sinds de omstreden bouw in 1987 waren er geen grote aanpassingen aan het complex gepleegd. Het hotel kon destijds pas op de plek van textielfabriek Wijers worden gebouwd, na massale krakersrellen.

In april vorig jaar kocht de Amerikaanse hotelvastgoedinvesteerder Host het Crowne Plaza voor 72 miljoen euro van ABP. De afgelopen acht maanden staken de Amerikanen nog eens 17 miljoen euro in de verbouwing.

Weinig is daarbij gespaard. Weg is het Amsterdamse klinkerstraatje bij de lobby, weg is de bruine kroeg - nu de lounge voor zakengasten -, weg is het zwembad.

Weg is ook, schrik voor dodo's als Tony Eyk en Fred Stoeltie, restaurant Dorrius. Het is twee stappen verder, pal op de hoek Nieuwendijk en Nieuwezijds als New Dorrius herrezen. Met een eigen ingang, maar nog altijd met de Hollandse kaart - haring, Stimpie Stampie-stamppot en hangop. Het oude monumentale interieur van het restaurant is nu beschikbaar als vergaderlocatie.

Gebleven zijn ook de 270 viersterrenkamers. Alhoewel, alleen de deuren en de badkuip zijn, na een opknapbeurt, gebleven. De rest van de kamers is compleet vernieuwd, waaraan het grootste deel (10,5 miljoen) van de bouwkosten is gespendeerd.

Gebleven ook: het onthutsende aantal van 32 verschillende kamertypes. ''Een nachtmerrie voor de aannemer,'' erkent Kees Kramer van Intercontinental, de uitbater van het hotel. ''Maar door het ontwerp van de gebouwen is geen kamer hetzelfde. We hebben er zelfs types bij gekregen.''

De verbouwing vond pal plaats in het zomerseizoen. Dat heeft er samen met de crisis in de hotellerie toe geleid dat het hotel dit jaar 'een klein beetje rood' heeft geschreven. Inmiddels gaat het beter. Voor september en oktober voorziet Kramer een bezettingsgraad die richting een gezonde tachtig procent loopt.

''We hebben ook alle mensen in dienst gehouden,'' zegt Kramer. Sterker: het personeelsbestand is per saldo iets uitgebreid. In Crowne Plaza werken nu 110 mensen in vaste dienst, naast zestig ingehuurde krachten.

Niet alle wensen zijn vervuld, om kosten en bouwtijd in de hand te houden. In het hart van het hotel staat op een binnenplaatsje een eenzaam monumentje, nu nog donker en ongebruikt. ''We hebben het vorig jaar gekocht. We gaan er iets moois mee doen, volgend jaar of in 2011.'' (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden