'Heropen zaak van CIA-ondervragers'

De druk op minister Eric Holder wordt steeds groter. Foto EPA Beeld
De druk op minister Eric Holder wordt steeds groter. Foto EPA

WASHINGTON - De ethische commissie van het Amerikaanse ministerie van Justitie bepleit de heropening van onderzoek naar mishandeling van gevangenen. Dat verhoogt de druk op minister Eric Holder om een speciale aanklager te benoemen voor de vervolging van CIA-personeel.

De aanbeveling van de afdeling 'professionele verantwoordelijkheid' van het ministerie valt samen met de publicatie, vandaag, van een rapport van de inspecteur-generaal van de CIA, afkomstig uit 2004. De openbaarmaking van het rapport, afgedwongen door burgerrechtenorganisatie Aclu, zal details aan het licht brengen over de zogeheten 'uitgebreide ondervragingsmethodes' die onder president George W. Bush waren toegestaan.

Volgens Amerikaanse media gaat het om de ondervragingspraktijken in Irak en Afghanistan. De verdachten waren lokale opstandelingen, geen Al Qaidakopstukken als Khalid Sjeik Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, van wie bekend is dat hij werd onderworpen aan waterboarding.

In dit rapport gaat het om ongeveer tien gevallen, in het ernstigste geval met de dood als gevolg, van mishandeling. CIA-personeel voerde ook schijnexecuties uit en bedreigde gevangenen met een geweer en een elektrische boor.

In 2004 zagen aanklagers in het rapport onvoldoende aanleiding om tot vervolging van ondervragers over te gaan. Het is bekend dat Holder bij zijn aantreden, begin dit jaar, met afschuw reageerde toen hij geconfronteerd werd met de details van de mishandelingen.

Volgens ingewijden is Holder van meet af aan voorstander geweest van strafrechtelijk onderzoek naar de CIA-praktijken, maar werd hij tegengehouden door president Barack Obama, die de schijn wil vermijden dat hij justitie gebruikt voor het vereffenen van politieke rekeningen. Vorige week verklaarde zijn woordvoerder Robert Gibbs nog dat 'zware rechtszaken over het beleid van de afgelopen jaren' niet in het belang van het land zouden zijn.

Holder zal de komende dagen een beslissing nemen over de benoeming van een speciale aanklager; in juridische kring wordt verwacht dat hij dat inderdaad zal doen.

President Obama heeft volgens The Washington Post de creatie van een speciaal eliteteam bevolen voor de ondervraging van internationale terreurverdachten. Het team zal bestaan uit experts van verschillende veiligheidsorganisaties en worden gehuisvest bij de FBI. Het uiteindelijke gezag zal rusten bij de Nationale Veiligheidsraad, waarmee het Witte Huis zijn greep op de terreurbestrijding vergroot, vooral ten koste van de CIA. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden