Update

'Hero Brinkman voorwaardelijk ontslagen bij de politie'

Oud-PVV'er Hero Brinkman is door de politie voorwaardelijk ontslagen met een proeftijd van drie jaar wegens ernstig plichtsverzuim. Ook is de Amsterdamse politieman in rang gedegradeerd. Hij vecht zijn ontslag aan en doet aangifte van laster en smaad.

Politieman Hero Brinkman dwong een valse bekentenis af in een mishandelingszaak Beeld anp
Politieman Hero Brinkman dwong een valse bekentenis af in een mishandelingszaakBeeld anp

Dat meldt NRC vrijdag.

De aanleiding is een zaak van drie jaar geleden. In een café in Amsterdam werd toen een vrouw in haar gezicht geslagen met een glas. Brinkman dwong een bekentenis af bij een vrouw door te zeggen dat er camerabeelden van het incident waren die 'helder en duidelijk' aan zouden tonen dat zij de dader was.

Een andere vrouw meldde zich enkele maanden later bij de politie. Zij bekende de mishandeling, maar ze werd door Brinkman weggestuurd omdat de zaak al was opgelost.

Vals bewijs
Bart Swier, advocaat van de vrouw bij wie een bekentenis werd afgedwongen, liet deskundigen van de Universiteit van Maastricht onderzoek doen. Zij concludeerden dat de verbalisanten, onder wie rechercheur Brinkman, "de waarheid benevelden" en "vals bewijs aanvoerden", schrijft NRC.

Brinkman zat van 2006 tot 2012 in de Tweede Kamer namens de PVV.

Laster
Brinkman laat in een reactie weten dat hij aangifte gaat doen tegen Swier. Volgens de oud-politicus heeft de advocaat in NRC "aantoonbaar leugens en insinuaties gewekt die voor mij onacceptabel zijn".

Brinkman: "Politiewerk is mensenwerk en dat betekent dat een ieder fouten kan maken. De redenen voor de genomen disciplinaire maatregelen jegens mij vecht ik met volle overtuiging aan. Ik ben vast overtuigd van mijn integriteit en professionaliteit in deze zaak en uiteindelijk zal in onze rechtsstaat de rechter hierover moeten oordelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden