Hero Brinkman: Minister moet inzake Wolfsen nu ingrijpen

Het is niet verantwoord een burgemeester die politiek zo zwaar beschadigd is als de Utrechtse burgemeester Wolfsen aan het lijntje te laten bungelen, zegt Hero Brinkman morgen in de Volkskrant. De minister van Binnenlandse Zaken moet Wolfsen voordragen voor ontslag bij de Koningin.

Redactie
Hero Brinkman. Beeld ANP
Hero Brinkman.Beeld ANP

Burgemeesters moeten worden afgerekend op onbekwaamheid, fouten en wanprestaties, vindt het PVV-Kamerlid. 'Dit mede met het oog op het feit dat burgers niet door middel van vrije directe verkiezingen hun burgemeester kunnen kiezen.'

Brinkman is van mening dat de burgemeestersbenoemingen niet democratisch verlopen. 'De drie grote regentenpartijen, PvdA, CDA en VVD, hebben alle een Kamerlid dat in het land de burgemeestersposten verdeelt'. Als je, als ex-gedeputeerde even niet meer in de Gedeputeerde Staten bent gekozen, hoef je volgens Brinkman 'alleen maar even langs te gaan bij je partijgenoot in de Tweede Kamer om te kijken of er nog een leuke burgemeesterspost voor jou is'.

Aan het lijntje
Een burgemeester die 'blunder na blunder maakt' kan om politieke redenen toch in het zadel worden gehouden. Brinkman noemt die politieke reden 'democratische chantage'. In de gemeenteraad van Utrecht zou bijvoorbeeld D66 er veel baat bij hebben een politiek zwaar beschadigde PvdA-burgemeester als Wolfsen aan te houden. 'D66 zit namelijk met de PvdA en Groen Links in één coalitie. Door Wolfsen niet heen te zenden, hebben zij wel de politieke toekomst van hem in de hand en daarmee Wolfsen aan een lijntje'.

Lees het hele artikel van Hero Brinkman donderdag in de Volkskrant (Opinie & Debat).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden