Plus

Hero Brinkman lijdt aan chronische zelfoverschatting

Weer brengt zijn hoogmoed Hero Brinkman in problemen. De maat lijkt vol nu de politieman is aangehouden wegens schending van het ambtsgeheim.

Hero Brinkman, september 2012 Beeld anp
Hero Brinkman, september 2012Beeld anp

Waar Hero Brinkman is, is conflict. Iedere amateurpsycholoog die de lange lijst van ruzies en controverses beziet zal het patroon herkennen: Brinkman lijdt aan chronische zelfoverschatting.

Maandag werd het voormalig Kamerlid, nu weer politieman, door collega's gearresteerd wegens 'schending van het ambtsgeheim'. Vermoedelijk wordt hij ervan verdacht informatie over geradicaliseerde bestuursleden van de Arrayanmoskee in Amsterdam-Noord te hebben gelekt aan De Telegraaf.

Op dezelfde dag dat die krant daarover berichtte, schoof Brinkman aan bij het televisieprogramma Pauw om erover te praten. De politie had hem meermaals gezegd niet te gaan, omdat politiemensen geen uitspraken mogen doen over lopend onderzoek, maar daar trok Brinkman zich niets van aan. Zoals hij zich wel vaker niet onder de indruk toont van orders van boven hem gestelden.

Ondernemerspartij
In zijn jaren als PVV-Kamerlid tartte hij Geert Wilders door te blijven hameren op democratisering van de PVV. Tegen de zin van Wilders in probeerde hij een jongerenafdeling op te bouwen en toen zijn pogingen om van de PVV een ledenpartij te maken strandden, stapte hij in maart 2012 uit de fractie om voor zichzelf door te gaan.

Wat volgde was een reeks aan politieke avonturen die stuk voor stuk uitliepen op een mislukking. De Groep-Brinkman werd de Onafhankelijke Burgerpartij, die na een fusie met Trots op Nederland opging in het Democratisch Politiek Keerpunt.

Nadat die partij bij lange na geen zetel won bij de verkiezingen in 2012 probeerde Brinkman het dit jaar met de Ondernemerspartij. De gesjeesde bankier Dirk Scheringa sloot zich aan, vertrok een paar maanden later met ruzie, en Brinkman behaalde opnieuw geen zetel. Zijn electorale aantrekkingskracht bleek telkens kleiner te zijn dan dat hij zelf dacht.

Voorwaardelijk ontslag
Ondertussen was Brinkman bij de politie, waar hij vanwege de terugkeergarantie voor politici in overheidsdienst weer mocht komen werken, op een zijspoor beland. Vorig jaar zomer werd hij voorwaardelijk ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. Hij zou bij een verdachte van een caféruzie een bekentenis hebben afgedwongen.

Bij de politie waren ze sowieso niet onverdeeld positief toen 'de Rambo van de Bellamybuurt' weer in dienst trad bij het korps. Hij had in zijn jaren als PVV-politicus dan ook weinig gedaan om de reputatie van de politie te verbeteren.

Kamerlid Brinkman mishandelde een barman van de Haagse sociëteit Nieuwspoort en werd veroordeeld voor het bedreigen van zijn buurman met een bijl. Ook kwam aan het licht dat hij in 2001 een alcoholcontrole had ontweken door met gedoofde lichten en met 100 kilometer per uur naar zijn huis te scheuren.

Toen agenten aanbelden deed hij open met een fles cognac in de hand en nam voor de ogen van zijn collega's een flinke slok. Zo kon niet meer worden aangetoond dat hij met drank op achter het stuur had gezeten.

Lange lat in de nek
Hoogmoed en ijdelheid, in de carrière van Brinkman zijn het terugkerende struikelblokken. Exemplarisch is een interview in Volkskrant Magazine uit 2012, waarin hij vertelt over het ontruimen van kraakpanden. "Er is niks leukers dan het tuig dat jou probeert te raken terwijl je in de linie staat, later tijdens een charge op te zoeken en zo'n gozer een lange lat in zijn nek te douwen. Als je hem dan voor je wapenstok heb liggen, reken dan maar dat je hem graag die brandende vlek in zijn rug wilt meppen."

Dat Brinkman altijd goed is voor een pittige quote maakte hem geliefd onder journalisten. Nu lijkt zijn loslippigheid tegen de pers hem de kop te kosten. Brinkman is hij een kat met zeven levens, bewees hij al eerder, maar bij de politie lijkt hij niet langer te handhaven.

Radicalisering bij de Arrayanmoskee

Op 23 november 2016 stond op de voorpagina van De Telegraaf een artikel over een moskee in Amsterdam-Noord, de Arrayan­moskee, waar bestuursleden geradicaliseerd zouden zijn.

Het politiedossier over de zaak was opmerkelijk. Er was informatie binnen­gekomen bij de Criminele Inlichtingendienst dat in de Oudejaarsnacht een aanslag zou worden gepleegd. Een vaste bezoeker van de moskee zou van plan zijn op hetzelfde moment een overval te plegen.

Hero Brinkman was als rechercheur nauw betrokken bij het onderzoek naar de moskee­bestuurders, maar zou daarbij fouten hebben gemaakt. Zo deelde hij een visitekaartje uit van zijn politieke partij, de Onder­nemerspartij.

Het politieonderzoek liep op niets uit, volgens Brinkman door politiek gemotiveerd ingrijpen van hogerhand. Kort daarna verscheen het verhaal over het onderzoek tot in detail in De Telegraaf, met als laatste zin: 'Politieman en politicus Hero Brinkman wil geen commentaar geven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden