Hero Brinkman keert terug naar recherche, AIVD doet onderzoek

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) doet onderzoek naar de betrouwbaarheid en integriteit van Hero Brinkman. De oud-PVV'er is sinds maandag in dienst bij de recherche in Amsterdam.

Hero Brinkman Beeld ANP
Hero BrinkmanBeeld ANP

Voor het vervullen van bepaalde functies binnen het politiekorps is een zogenoemde verklaring van geen bezwaar vereist. De AIVD onderzoekt nu of Brinkman die verklaring krijgt. Afhankelijk van de uitkomst wordt bepaald welke functie hij krijgt binnen de recherche.

De politicus werkte van 1985 tot 2006 in verschillende functies voor de Amsterdamse politie. Hij kreeg in 2006 politiek verlof om zijn PVV-zetel in de Tweede Kamer te bekleden.

Volgens de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg was het al bekend dat Brinkman zou terugkeren bij de politie. Hij was met onbetaald verlof. Dat zei Aalbergsberg op Radio 1. 'Het was bekend dat hij terug zou komen'.

Het onderzoek van de AIVD is erop gericht te bepalen in welke functie Brinkman precies terechtkomt. Aalbersberg: 'Brinkman gaat aan de slag bij de dienst opsporing, de recherche. Welke functie hij daar krijgt hangt ervan af of hij een verklaring van geen bezwaar krijgt.' Voor een klein gedeelte van de functies is een verklaring van de AIVD een vereiste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden