Update

Hernieuwd vertrouwen in As Siddieq

Archieffoto As Siddieq. Foto ANP Beeld
Archieffoto As Siddieq. Foto ANP

AMSTERDAM - Wethouder Lodewijk Asscher wil de subsidieverstrekking aan de islamitische basisschool As Siddieq in stadsdeel De Baarsjes onder voorwaarden herstellen.

''Er zijn afspraken gemaakt met het nieuwe bestuur en dat ziet er goed uit. Er is een andere cultuur op de school,'' zegt hij.

De gemeente en het rijk kondigden vorig jaar kortingen op de subsidie van de school aan. Volgens het rijk en de gemeente werkte de orthodox gelovige onderwijsinstelling de integratie tegen. Asscher zei vervolgens afgelopen augustus het vertrouwen in het toenmalige schoolbestuur op.

De school kondigde in een reactie daarop een kort geding aan tegen de gemeente, maar trok dat later in.

''Het lijkt er inmiddels op dat er echt beweging is ontstaan, vooral als het gaat om zaken die voorheen onbespreekbaar waren,'' zegt Asscher.

Hij bezocht de school gisteren nog en constateerde daarbij dat de godsdienstlessen nu over alle wereldgodsdiensten gaan en niet meer alleen over de islam.

As Siddieq heeft sinds november van vorig jaar een nieuw bestuur. De wethouder heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met de nieuwe bestuursleden en begint het vertrouwen in de omstreden organisatie terug te krijgen. ''We houden echter nog wel een vinger aan de pols,'' tekent hij daarbij aan.

De wethouder spreekt dan ook van een voorwaardelijk herstel van vertrouwen. ''Ik garandeer niet dat alles goed gaat. Maar ik werk liever met het team van de school, waar goede mensen in zitten, dan dat we blijven zitten in een patstelling,'' verduidelijkt hij.

Asscher bespreekt het voorstel de subsidie te herstellen dinsdag in het college van burgemeester en wethouders.

VVD-raadslid Huub Verweij sprak vanmorgen zijn verbazing uit over de stap van Asscher. Verweij wijst erop dat de koepelorganisatie van islamitische scholen onlangs heeft gebroken met As Siddieq. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden