'Hernieuw oproep bij VN voor MH17-onderzoek'

De coalitiepartijen willen dat de regering bij de Verenigde Naties alle landen opnieuw oproept mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Serienummers op een onderdeel van de BUK raket die MH-17 neerhaalde. Beeld anp
Serienummers op een onderdeel van de BUK raket die MH-17 neerhaalde.Beeld anp

In een persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) werd donderdag bekendgemaakt dat de Buk-raket die het vliegtuig uit de lucht schoot afkomstig was van een legerbasis bij het Russische Koersk.

De coalitiepartijen willen van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onder meer weten of hij de conclusies van het JIT onderschrijft.

Resolutie 2166
Onderzoeksleider Fred Westerbeke noemde het onder meer "niet juist'' dat Rusland niet zelf heeft gemeld dat de Buk-installatie deel uitmaakte van de 53e Luchtafweerraketbrigade.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat Blok in de Veiligheidsraad nogmaals de aandacht vestigt op Resolutie 2166. In die resolutie, die in 2014 unaniem werd aangenomen, worden alle VN-lidstaten opgeroepen volledig mee te werken met het onderzoek naar de ramp en dat de daders ter verantwoording worden geroepen.

Wat Joël Voordewind betreft is nu "bewezen dat Rusland informatie heeft achtergehouden''. Sjoerd Sjoerdsma (D66) beschouwt de persconferentie van het JIT als "een bevestiging van wat iedereen al vermoedde''.

Premier Rutte
Ook de oppositie reageert fel op de bevindingen van het JIT. Volgens Lilianne Ploumen (PvdA) is nu bevestigd wat velen al vermoedden. "De BUK-raket waarmee de aanslag op de MH17 is gepleegd, kan niet anders dan afkomstig zijn uit Rusland.''

Michiel van Nispen (SP) hoopt dat de nieuwe bevindingen "bijdragen aan de opsporing en vervolging van de daders''.

Premier Mark Rutte liet weten een dag eerder terug te keren van de handelsmissie in India, omdat hij aanwezig wil zijn bij de wekelijkse ministerraad. Daar worden de meest recente onderzoeksresultaten van het Joint Investigation Team besproken.

Rutte sprak in India zijn waardering uit voor het werk van de JIT-onderzoekers. De premier kan nog niet vooruitlopen op eventuele actie naar aanleiding van de onderzoeksresultaten. "Daar worden vrijdag ongetwijfeld direct mededelingen over gedaan," aldus Rutte.

Minister Blok is met het koningspaar mee op staatsbezoek in Luxemburg. Dat duurt nog tot en met vrijdag, maar de bewindsman keert vrijdagmorgen vroeg terug voor de ministerraad, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Blok vindt de laatste resultaten van het JIT een "ernstige constatering". Ook toonde hij zich onder de indruk "van het vergaarde bewijs".

EU: Moskou moet meewerken met MH17-onderzoek

De Europese Unie roept Rusland op tot "volledige samenwerking" met het Joint Investigation Team (JIT) dat het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt.

"Alle staten die kunnen bijdragen aan de vervolging van de daders moeten dat doen," zei een woordvoerstter van de diplomatieke dienst van de EU. "Rusland was in dit opzicht tot nu toe niet bereid tot samenwerking."

Het onderzoek naar de toedracht verdient steun van de hele internationale gemeenschap, aldus de zegsvrouw, verwijzend naar de resolutie van de VN-Veiligheidheidsraad daarover.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders riep op basis van die resolutie "alle landen" op met het onderzoek mee te werken, zodat de verantwoordelijken kunnen worden vervolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden