Hermitage levert warmte aan Hortus via ondergrondse buizen

Via 425 meter lange ondergrondse buizen gaat de Hermitage in Amsterdam warmte leveren aan de Hortus Botanicus. De energierekening van de botanische tuin kan fors dalen.

Bart van Zoelen
De Hermitage kampt met een overschot aan warmte die de Hortus goed kan gebruiken. Beeld Floris Lok
De Hermitage kampt met een overschot aan warmte die de Hortus goed kan gebruiken.Beeld Floris Lok

De Hermitage kampt met een overschot aan warmte in het systeem waarmee het museum zijn expositiezalen koelt en verwarmt. Dat wordt vanaf volgend jaar ingezet voor verwarming van de botanische kassen even verderop.

Sinds de verbouwing van het in 1683 als tehuis voor ouderen gebouwde monument heeft de Hermitage een wko, warmte- en koudeopslag. Aan het grondwater diep onder het museum wordt warmte en kou onttrokken die in het tegengestelde seizoen weer wordt teruggestopt onder de grond. Maar in het gebruik bleek dat in de winter minder warmte wordt afgetapt dan er in de rest van het jaar aan kou uit de grond wordt opgenomen voor koeling van de expositiezalen.

Door die warmte te delen gaat de Hortus voor minstens tachtig procent over op duurzame energie. Op de gasrekening voor de verwarming van de tropische planten in de kassen wordt het jaarverbruik van 54 woningen bespaard. Aan de kant van de Hermitage wordt dan weer bespaard op het elektriciteitsverbruik van een installatie die de overtollige warmte zou moeten afvoeren naar de buitenlucht.

Jet Bussemaker
De kosten voor het aansluiten van de Hortus Botanicus op de warmtehuishouding van de Hermitage, 850.000 euro, worden voor tweederde betaald uit een subsidie van minister Jet Bussemaker (Cultuur) voor energiebesparing bij rijksmonumenten. Dat maakt Bussemaker vanmorgen bekend bij een werkbezoek aan de Amsterdamse monumenten.

De komende twee jaar stelt ze in totaal tien miljoen euro beschikbaar. Daar kunnen achttien monumenten uit putten, waaronder ook de Amsterdamse Sint-Josephkerk in Bos en Lommer, die eerder als klimhal en als vluchtkerk in gebruik was.

Monumenten zuinig maken
Het geld, dat behalve voor musea wordt gebruikt voor molens, boerderijen, fabrieken en een voormalige gevangenis, is uitdrukkelijk ook bedoeld voor experimenten. Na 2016, als de energiebesparende maatregelen klaar moeten zijn, wordt beoordeeld of ze bruikbaar zijn bij meer monumenten.

Juist bij monumenten is het nog niet zo gemakkelijk om aan energiebesparing te doen. Ze zijn vaak tochtig, maar extra isolatie aanbrengen staat op gespannen voet met de authenticiteit van het monumentale pand. Door deze proef met projecten die al op het punt van beginnen staan, wil Bussemaker uitzoeken hoe monumenten toch zuiniger kunnen worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden