Herman van Veen doet aangifte

Herman van Veen heeft aangifte gedaan van bedreiging. Foto EPA

DEN HAAG - Zanger Herman van Veen heeft aangifte gedaan van bedreiging. Aanleiding was zijn lezing over de Berlijnse Muur, waarin hij waarschuwde voor totalitaire systemen en zei 'dat de PVV niet mag worden als de NSB'.

Van Veen kreeg duizenden mails met 'beangstigende dingen'. De politie neemt de dreiging hoog op en zorgt voor beveiliging van de entertainer. ''Het gevaar is moeilijk in te schatten, maar we gaan er serieus mee om. Dat zouden we bij iedere burger doen,'' aldus een woordvoerder. Van Veen heeft dinsdag aangifte gedaan.

De dreigmails zijn voornamelijk afkomstig van PVV-sympathisanten. Zij beschuldigen Van Veen ervan dat hij ten onrechte beweert dat de PVV geen democratische partij is. In een reactie zei PVV-leider Geert Wilders dinsdag alle bedreigingen te verwerpen. Hij voegde er wel aan toe dat hij hoopt dat 'het demoniseren van de PVV door het maken van domme opmerkingen en kwalijke vergelijkingen stopt'.

Collega's van Van Veen vinden het verstandig dat hij aangifte doet. Cabaretier Youp van 't Hek, die zelf vlak na de moord op Pim Fortuyn vier- tot vijfhonderd dreigmails kreeg, heeft zelf nooit aangifte gedaan. ''Ik ben nooit bang geweest.'' Hij zegt niet alles serieus te nemen, omdat het door internet gemakkelijk is om dreigementen te uiten. ''Dat gaat binnen drie seconden. Je schrijft: 'Klootzak, ik sla je op je bek', drukt op de knop en het is klaar. Het zijn enorme lafbekken die alleen anoniem iets durven zeggen,'' aldus Van 't Hek.

René van Engelenburg, deskundig op het gebied van digitale en interactieve kunst waarin vrijheid van meningsuiting centraal staat, vreest dat kunstenaars zich zullen inhouden nu zij steeds gemakkelijker kunnen worden bedreigd. ''Het is een onderbuikgevoel, ik kan het niet bewijzen. Maar ik wil kunstenaars oproepen zich niet de mond te laten snoeren. Dit is een open democratie. Wie zich gekwetst voelt, kan aangifte doen.''

Herman van Veen meldt op zijn website dat het nooit zijn bedoeling is geweest 'wie dan ook verdriet te doen of te demoniseren'. 'Dat dit nu toch gebeurt, raakt mij zeer. Het neemt mijn zorgen niet weg.''

Van 't Hek steekt zijn collega een hart onder de riem: ''Herman, ga lekker door met zingen.''

Het management van Herman van Veen geeft geen beelden vrij van het optreden van de cabaretier in Utrecht, waar Van Veen de gewraakte uitlating deed.

Dieuwertje van Ravenswaaij van Van Veens productiemaatschappij Harlekijn Holland zei vandaag niet te weten waar die video-opnames zich bevinden. ''Ik weet het echt niet, wij hebben ze niet. Maar de beelden zijn sowieso ons eigendom, dus we hebben besloten ze niet vrij te geven.''

Volgens Van Ravenswaaij zijn de opnames, die van tevoren al stonden gepland, bedoeld voor intern archiefgebruik. Ze voegen bovendien volgens haar niets toe. (HET PAROOL)

Website Herman van Veen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden