Han Lips

Herman Koch als een soort vleesgeworden lullo

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Herman Koch in Echt Herman Koch.

Echt Herman Koch, NPO 2. Beeld -
Echt Herman Koch, NPO 2.Beeld -

Dankzij het enorme succes van Het diner is Herman Koch in het buitenland de best verkopende Nederlandse schrijver, met 2,5 miljoen verkochte boeken. In zijn bestsellers zijn de hoofdpersonen steevast boze blanke mannen, die zich met dedain uitlaten over het klootjesvolk.

Maar Koch is óók de Jiskefet-acteur die er niet voor terugdeinsde in zijn blote kont in de spoelbak van café De Reiger te hangen voor een sketch. Jiskefet-regisseur Pieter Verhoeff deed gisteren met de documentaire Echt Herman Koch een poging de man achter die twee uitersten te portretteren.

Aan de schrijver zelf had hij weinig: diens privéleven bleef grotendeels achter slot en grendel. Als Koch al iets vertelde bij archiefbeeld van een jonge, langharige Herman waren het citaten uit zijn boeken.

Dan leverde een interview met Jiskefet-collega Michiel Romeyn meer op: hij typeerde zijn jeugdvriend als 'een Mexicaanse sluipschutter die in zijn hangmat ligt en dan ineens schiet'.

En: "Ik krijg altijd de schuld dat ik de proleet uithang, terwijl Herman met dat keurige hoofd veel verder ging dan ik. En nog steeds."

Schrijfster Wanda Reisel kent Koch ook al sinds de middelbare school: "Herman was goed in het ontregelen. Hij heeft graag publiek om zich heen."

Onthullend was een scène waarin Koch met halfzus Els Pelgrom herinneringen ophaalt aan de dood van zijn stiefmoeder: "Weet je nog dat we zo gelachen hebben na haar begrafenis? Omdat ze zelfmoord had gepleegd en de politie dacht dat wij er iets mee te maken hadden?"

Eigenlijk bevestigden alle fragmenten het beeld van Koch als een arrogante pestkop, een soort vleesgeworden lullo. Lips hoopt dat de échte Herman Koch een leukere man is dan de Herman Koch uit Echt Herman Koch.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden