Update

Herman Bolhaar nieuwe topman OM

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, feliciteerde Bolhaar (foto) vrijdag met zijn aanstelling. ''Hij is een aanwinst voor het college van procureurs-generaal. Foto ANP Beeld
Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, feliciteerde Bolhaar (foto) vrijdag met zijn aanstelling. ''Hij is een aanwinst voor het college van procureurs-generaal. Foto ANP

AMSTERDAM - Herman Bolhaar (55) volgt per 1 juni Harm Brouwer op als voorzitter van het college van procureurs-generaal, de top van het Openbaar Ministerie (OM). De ministerraad heeft dat vrijdag besloten. Bolhaar is nu nog hoofdofficier van justitie in Amsterdam en was al eerder procureur-generaal.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, feliciteerde Bolhaar vrijdag met zijn aanstelling. ''Hij is een aanwinst voor het college van procureurs-generaal. Bolhaar is een bevlogen man en een ideale samenwerker die zich niet verschuilt achter problemen, maar juist helpt om ze op te lossen.'' Van der Laan noemde Bolhaar een ideale hoofdofficier van justitie, ''die een bijdrage leverde aan de balans in de driehoek''.

Bolhaar werd in 2004 lid van het college van pg's. In 2008 volgde hij in Amsterdam Leo de Wit op als hoofdofficier van justitie. Hij kwam in 1983 bij het OM, waar hij onder meer officier van justitie was in Arnhem en Breda. Daarna was hij plaatsvervangend hoofdofficier in Den Bosch en hoofdofficier in Breda.

Harm Brouwer zit het college van pg's voor sinds juni 2005. Hij volgde toen Joan de Wijkerslooth op. Onder Brouwer is het OM meer in de openbaarheid getreden over lopende strafzaken. De organisatie liet zich niet meer onbetuigd als in de media een verkeerd beeld werd geschetst over de handel en wandel van het OM. ''Om onjuiste informatie te ontzenuwen'', zoals in 2006 in de Aanwijzing Voorlichting Opsporing en Vervolging stond. Tegelijk moest Brouwers OM de strijd aangaan met negatieve beeldvorming naar aanleiding van gerechtelijke dwalingen.

Brouwer is op 1 juni zes jaar (twee termijnen van drie jaar) voorzitter van de OM-top geweest, de maximale periode. Brouwer zal zijn loopbaan voortzetten in de rechtspraak. Wat hij precies gaat doen is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van het OM. Brouwer was rechter in Roermond (1988-1992) en raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden (1992-1996) voordat hij in 1996 overstapte naar het parket in Leeuwarden, waar hij tot in 1999 hoofdofficier was. Van 1999 tot 2004 was hij president van de rechtbank in Utrecht. Brouwer begon zijn loopbaan in 1977 als bedrijfsjurist bij Philips in Eindhoven. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden