Plus

Herkansing voor World of Food, nu moeten de ondernemers het doen

Met een nieuwe manager en een nieuwe structuur sluit World of Food in Zuidoost een rommelige beginfase af. Saamhorigheid moet succes brengen.

Patrick Meershoek
World of Food Beeld Google Streetview
World of FoodBeeld Google Streetview

Een van de eerste acties die Sarriel Taus ondernam na zijn aanstelling als manager van World of Food in Zuidoost: het organiseren van een loterij. Voor klanten en de ondernemers.

"Iedereen heeft meegedaan," zegt hij. "Het is misschien maar een kleinigheid, maar het gaat mij om het besef dat we hier samen een succes van moeten maken. Dat kan alleen als iedereen zijn best doet."

Probleemloos
De ervaren horecaman Taus (voorheen restaurant Fifteen) was eerder als adviseur betrokken bij World of Food, maar sinds deze maand eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de onderneming die twee jaar geleden de deuren opende.

In de voormalige parkeergarage Develstein gingen 26 culinaire starters uit Zuidoost aan de slag om de bezoekers samen gerechten uit alle windstreken te kunnen aanbieden.

Dat eten viel meteen in de smaak, maar probleemloos verliepen de eerste jaren niet. Om het klimaat in de oude garage te beheersen, bleken kostbare investeringen nodig.

Ondanks een forse subsidie van stadsdeel Zuidoost en de Europese Unie, begon World of Food met een schuld van enkele tonnen aan leveranciers. Bovendien werden de servicekosten voor de ondernemers hoger.

Te ambitieus
Dat zorgde ook voor onrust binnen de organisatie. Het bestuur van de cooperatie werd door de leden naar huis gestuurd, en op gezette tijden deden ondernemers hun beklag in de media.

Inmiddels is de coöperatie opgedoekt en hebben alle ondernemers afzonderlijk een contract met de bv. Taus: "De opzet van de coöperatie was te ambitieus. Startende ondernemers kunnen niet alles zelf regelen."

Taus hoopt dat in de nieuwe opzet onenigheid plaatsmaakt voor de saamhorigheid die nodig is om het culinaire project tot een succes te maken. "De diversiteit van het aanbod maakt het geheel interessant. Maar het kwam de afgelopen jaren wel voor dat sommige ondernemers hun zaak uren later openden dan anderen. Dat is dus niet goed. Daarmee bewijzen ze zichzelf een slechte dienst, maar ook de collega's."

Er is nog een andere reden om de gelederen te sluiten. De initiatief­nemers van het project, ontwikkelaar Lingotto en stadsdeel Zuidoost, hebben tot nog toe het leeuwendeel van de onvoorziene kosten voor hun rekening genomen, maar dat is nu voorbij. "Het zijn nu de ondernemers die het moeten doen," zegt Taus. "Ik spreek ook niet meer van starters. Als je bezig bent, ben je geen starter meer."

Nieuwe ondernemers
Van de 26 ondernemers van het begin zijn er nog 21 actief. Taus vindt het jammer dat er mensen zijn afgevallen, maar volgens hem is dat niet meer dan normaal. "Als je ziet hoeveel starters in de horeca binnen een jaar het loodje leggen, hebben wij het helemaal niet slecht gedaan. Er komen nu meer nieuwe ondernemers binnen met nieuwe producten en nieuwe energie. Doorstroming zal er blijven."

Ondanks de klachten van ondernemers over de torenhoge vaste lasten, zegt Taus dat World of Food nog steeds alle kansen biedt op een goed belegde boterham. "De huurders van een kleine unit betalen nu gemiddeld 1500 euro per maand, die van de grote units zo'n 2400 euro. Met een gemiddeld aantal bezoekers van 1000 tot 2000 per dag moeten ondernemers een goede omzet kunnen draaien."

De manager benadrukt dat er geen plannen zijn om voor de financiële stevigheid van het project professionele partijen binnen te halen. "Het uitgangspunt is dat homecookers hier laten zien wat ze in huis hebben, en dat moet zo blijven. We willen graag wat meer Aziatisch eten in het aanbod, een Vietnamees of een Koreaan. Maar ook dat zullen startende ondernemers zijn."

Het optimisme van Taus zakt alleen even in als de bereikbaarheid ter sprake komt. Dat het GVB de bushalte voor de deur heeft opgeheven, noemt hij een ongelooflijke vergissing. "We zijn hier met iets bijzonders bezig. Je zou verwachten dat iedereen dat belang zou inzien."

Lees terug: De 11 beste eettentjes van World of Food in de Bijlmer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden