Plus

Herkansing op IJburg: schillen in aparte bak

Nog dit jaar wordt op IJburg een begin gemaakt met de inzameling van gft-afval. Bijzonder, want in het verleden is de gescheiden inzameling van groente-, fruit- en tuinafval bijna overal in Amsterdam op een mislukking uitgelopen.

Steigereiland krijgt ongeveer 20 containers voor de gescheiden inzameling van gft-afval. Op termijn moeten er op heel IJburg zestig tot tachtig van die containers komen. Beeld Getty Images

Huishoudens op Steigereiland kunnen nog dit jaar hun groenafval apart inleveren. Daarvoor komen er vanaf december zo'n twintig afgesloten containers op het eiland, die met een pasje geopend kunnen worden, net als bij de succesvolle proef die op Java-eiland werd gehouden.

Het is de bedoeling de inzameling van gft-afval vanaf volgend jaar verder uit te breiden naar andere eilanden van IJburg. Volgens de gemeente zal het uiteindelijk gaan om in totaal zestig tot tachtig bakken.

Dat Amsterdam nu toch weer met de gescheiden gft-afval gaat inzamelen, is opmerkelijk. Rond 2000 stopten de stadsdelen bijna overal met de berucht stinkende biobakken. Alleen in delen van Geuzenveld en Osdorp wordt sindsdien nog gft-afval opgehaald.

In een stad als Amsterdam is het onbegonnen werk, zo was destijds de conclusie. Mensen wonen hier doorgaans kleiner en moeten vaak door portiek of trappenhuis naar de afvalcontainer.

Handtekeningenactie
In kleinere gemeenten hebben huishoudens de luxe dat hun gft-afval thuis op gezette tijden wordt opgehaald. Daar hoeven de rolcontainers maar aan de straat te worden gezet.

Als een andere vuilcontainer vol is komt in de anonimiteit van de grote stad altijd wel iemand op het idee om zijn vuilniszak in de biobak te kiepen. Het Amsterdamse gft-afval werd daardoor vaak afgekeurd waardoor het dan alsnog naar de vuilverbranding moest.

Draagvlak en voorlichting zijn voor het succesvol gescheiden inzamelen van gft-afval doorslaggevend, zo bleek afgelopen jaar bij een proef op Java-eiland. In afgesloten containers die de bewoners met een pasje konden openen werd gemiddeld meer opgehaald dan in sommige plattelandsgemeenten.

Ook op IJburg klonk toen de roep om gft-afval gescheiden in te zamelen. Inwoners van de wijk haalden liefst duizend handtekeningen op voor een petitie. "Die actie heeft gewerkt!" zegt Janneke Verwey van buurtorganisatie Cocasa. "IJburg wordt de eerste wijk waar structureel gft-afval wordt ingezameld. We hopen dat het een voorbeeld zal zijn voor de rest van de stad."

Andere buurten
Een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) zegt dat de stad intussen uitkijkt naar andere buurten waar het ophalen van gft-afval succesvol zou kunnen zijn. "We denken aan buurten waar bijvoorbeeld minicontainers passen, in laagbouw.

In Nieuw-West wordt zo ook al gft-afval ingezameld. Maar we denken ook aan buurten waar bewoners enthousiast zijn, daar waar al veel lokaal wordt gecomposteerd. De les uit het verleden is: niet te veel tegelijk, niet te snel en met betrokkenheid van bewoners."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden