'Herinrichting Muntplein zorgt voor meer geluidsoverlast en onveiligheid'

Op het Muntplein levert de auto in, fiets en voetganger krijgen ruimte. Het afsluiten van de Vijzelstraat voor verkeer de stad uit leidt waarschijnlijk tot minder auto's, maar heeft tegelijk meer autokilometers tot gevolg. Dat blijkt uit berekeningen van Rode Loper Centrumsloper, waarin bezorgde bewoners zich hebben verenigd.

Volgens de beweging ontmoedigt het afsluiten van de kop van de Vijzelstraat waarschijnlijk een aantal mensen zich met de auto in de binnenstad te begeven, maar het verkeer dat er wel komt, moet veel langer rijden om op de plek van bestemming te komen of de stad te verlaten.

De route van het Muntplein naar het einde van de Vijzelstraat, een afstand van 470 meter, kan nu nog in 51 seconden worden afgelegd. Als automobilisten moeten omrijden, komt Rode Loper Centrumsloper op 1462 meter, waarover 226 seconden wordt gedaan. Volgens woordvoerders Lizet Kraal en Roy Gelders betekent dit 'méér luchtverontreiniging, méér geluidsoverlast en méér onveiligheid'.

Het deels afsluiten is onderdeel van de door een raadsmotie voorgenomen herinrichting van het Muntplein als onderdeel van de Rode Loper, het project dat de entree van de stad vanaf het Centraal Station moet verbeteren. Behalve het afsluiten van de Vijzelstraat voor uitgaand verkeer horen ook het autoluw maken van het Singel en het invoeren van eenrichtingsverkeer op een deel van de Amstel tot de herinrichting.

Kraal en Gelders zeggen het toe te juichen dat voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen op en rond het Muntplein, maar dat de gemeente nauwelijks lijkt te beseffen wat de gevolgen zijn voor de rest van de stad. 'De afname van het aantal auto's kan de toename van het aantal gereden kilometers niet compenseren. Maatregelen Munt: prima. Maar alleen als onderdeel van een breed plan, een brede visie op verkeersstromen in de binnenstad.'

De gemeente onderzoekt nog de gevolgen van de door de raad gewenste herinrichting.

Lees meer in Het Parool vandaag op pagina 24 (20/ 09): 'Een verkeersobstakel uit 1907'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden