Column

Herinneringen aan Henk Hofland

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

En nu is Henk Hofland dood - de beste stilist in columnistenland. Als iemand is gestorven die je bewondert, bewonder je hem nog meer.

Henk ontmoette ik 33 jaar geleden voor het eerst. Er zijn tijden geweest dat ik hem elke dag even zag; en er schuiven dan ook honderden beelden voor mijn geestesoog.

Henk toevallig tegenkomen in New York op 8th Avenue ('Jij hier? Waarom?').

Met Henk in Keyzer zitten en praten over Anton Constandse - zijn oude hoofdredacteur - die ik kon nadoen omdat die wel eens bij ons thuis kwam.

Met Henk en Theo van Gogh fantaseren over de verfilming van Henks boek De Alibicentrale. Ondanks mijn scenario kwam die film niet van de grond, omdat we te weinig geld hadden. (Ik herinner me, maar ik weet niet meer of het over die film ging of een ander project, dat Henk een voorschot wilde hebben en Theo uit zijn zak twee gekreukte honderdjes haalde. Henk vouwde daar toen vliegtuigjes van, in balans gebracht met stukjes biervilt en sigarettenpeuken, en gooide die naar de bar om zodoende een rekening te betalen die hij nog had staan.)

11 september 2001. Ik ben bij AT5. We zien de aanval op de Twin Towers en kunnen eigenlijk niet bevatten wat we zien. De hoofdredacteur destijds, Matthijs van Nieuwkerk, schnabbelde op dat moment bij het programma De Gids, dat hij voor de Vara presenteerde.

Wat te doen? Wie moesten we uitnodigen? Onder AT5 zat toen de redactie van NRC Handelsblad. Stomtoevallig was Henk voor mij naar binnen gegaan, dus ik wist dat hij er was.

Met een paar redactieleden gingen we naar beneden. Het was ongeveer een uur na de aanslag. We troffen Henk aan achter zijn bureau. Nee, hij wilde niet gefilmd worden en ook niet komen, want hij was dus zijn stuk al aan het schrijven.

Hij wilde wel vertellen wat hij ervan vond. "Dit is ernstig, jongelui. Wat er daarnet is gebeurd zal de komende twintig tot dertig jaar van grote invloed zijn."

Met Henk nog even iets drinken in Arti op vrijdagavond. Ik kwam van de krant, hij van het programma Welingelichte Kringen, dat daar was opgenomen. Praten over de mooie dames aan de bar.

Met Henk in lijn 2 zitten, bij het Concertgebouw uitstappen en samen een sigaret roken.

Ik doe nog even of hij niet gestorven is.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden