Herengracht 132 verloedert

Foto: Floris Lok Beeld
Foto: Floris Lok

AMSTERDAM - Het rijksmonument Herengracht 132, dat oudejaarsnacht gedeeltelijk afbrandde, verloedert in hoog tempo. Het pand kan worden herbouwd, maar vooralsnog gebeurt er niets mee.

Mensen met hart voor monumenten maken zich grote zorgen. De eigenaar wil het pand herbouwen, maar onduidelijk is of dit zal gebeuren.
De eigenaar noch Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) was gisteren voor commentaar bereikbaar.

Walther Schoonenberg, secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), vreest dat de pogingen tot wederopbouw van het pand zullen stranden op gevechten met verzekeraars. Schoonenberg: 'Het probleem is dat mensen vaak de herbouw van een normaal pand en niet de veel duurdere herbouw van een monument verzekerd hebben en dus onderverzekerd zijn.'

Probleem is ook dat de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) herbouwde monumenten niet als monumenten ziet. Schoonenberg: 'Monumentenzorg geeft voor de herbouw van een afgebrand monument geen subsidie, omdat het na herbouw geen monument meer heet te zijn.'

Herengracht 132 is volgens Schoonenberg een essentieel monument. Omdat het niet geheel afbrandde, rest de vraag of het na restauratie alsnog monument kan blijven.

Onlangs bleek zich in het pand, dat eind Gouden Eeuw werd bewoond door het zijdehandelarengeslacht De Flines, een familiedrama te hebben afgespeeld. De dochter van de eigenaar ging er ondanks fel verzet van de familie met de knecht van het gezin vandoor. Ook was een omvangrijke erfenis in het spel.
(TON DAMEN)

Foto: Elmer van de Marel Beeld
Foto: Elmer van de Marel

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden