PlusPS

Heren: Luister goed naar uw geslachtsorgaan

Een penis is niet alleen nuttig voor de gebruikelijke activiteiten - hij waarschuwt ook als je ziek bent. 'De penis is de antenne van het hart.'

null Beeld Hilde Atalanta
Beeld Hilde Atalanta

Uroloog en seksuoloog Cobi Reisman (53) kan vele clichés over het lid ontkrachten, maar dit beeld klopt: "Er is geen orgaan waar mannen een diepere relatie mee hebben dan met de penis." Hij zegt het na een drukke polidag in zijn spreekkamer van Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen.

Reisman ziet ze al vijftien jaar elke dag: de man en zijn penis. Vandaag waren het er 34. Bij vier van hen deed hij een inwendig kijkonderzoek. Hij behandelde mannen met nierstenen, met plasproblemen, met prostaatkanker en met erectiestoornissen.

"Of met weinig zin!" zegt Reisman nogal nadrukkelijk. Om nu maar een stereotype onderuit te schoffelen: "De gedachte is dat mannen altijd zin hebben om te vrijen. Ready to shoot. Dat is niet zo. Hoezo mag de vrouw geen zin hebben en de man niet? Ik krijg hier steeds meer stellen waarvan de partner, man of vrouw, zegt: 'Hij heeft geen zin en dat stoort mij'."

Seks is onderhandelbaar, zegt hij: 'geven en nemen'. Steeds meer vrouwen die te weinig 'krijgen' nemen daar geen genoegen mee en sturen aan op een afspraak bij de uroloog of zoeken elders hulp.

Maar wat betekent die trend? Zijn de mannen tegenwoordig minder geil? Daalt het libido? Reisman kan het niet hard maken, maar het zou hem niet verbazen als een groeiend deel wordt lamgelegd door het tempo en de eisen van de hedendaagse maatschappij.

"We zijn de hele dag bezig met mail, whatsappberichten en noem maar op. We hebben stress op het werk, geen tijd en dat alles maakt dat mensen geen ruimte hebben om te ontspannen."

Dat combineert slecht met seks, zegt Reisman. "Voor goede intimiteit en seksualiteit moet je de tijd nemen. Het is niet allemaal the fast and the furious, al helemaal niet in langdurige relaties."

Kanarie in de kolenmijn
Maar ook als de penis echt weigert, is dat bijna altijd een symptoom van een onderliggend probleem, zegt Reisman. Mentale overbelasting. Psychologische klachten. Een hormonale ontregeling. Schade aan de zenuwen. Of bijwerkingen van medicijnen. Voor Reisman is het elke keer weer een puzzel: wat is er loos?

Boven aan het lijstje staat een in potentie dodelijke aandoening: hart- en vaatziekten. Bij een patiënt met een erectiestoornis en overgewicht is Reisman alert. Als de patiënt ook nog blijkt te roken, een hoge bloeddruk heeft en weinig beweegt, gaan alle seinen op rood.

Reisman legt het uit: De vaatjes die de penis van bloed voorzien zijn veel kleiner en smaller dan de vaten die het bloed naar het hart brengen. "Vaatproblemen zullen zich vanzelfsprekend eerst bij de kleine bloedvaten manifesteren. Bij de penis dus. Het is echt een waarschuwingssignaal."

Zo komt er dus geregeld een man bij de uroloog met een erectiestoornis die de spreekkamer verlaat met een verwijzing naar de cardioloog vanwege mogelijke hart- en vaatziekten. Het goede nieuws is dat met een gezondere leefstijl de erecties verbeteren - dat toont onderzoek aan.

Luister dus goed naar uw geslachtsorgaan, zegt Reisman. Het kan alarmeren. Het is, anders gezegd, een kanarie in de kolenmijn. Of zoals Reisman het verwoordt: "De penis is de antenne van het hart. Dat heeft een dubbele betekenis. Enerzijds kan het een symptoom van een hartkwaal zijn, anderzijds werkt de penis ook niet optimaal als het met het hart emotioneel gezien niet goed gaat."

Buikvet
Nóg een signaal. Een erectiestoornis kan ook wijzen op een tekort aan testosteron, in de volksmond een mannenovergang. Reisman ziet steeds meer mannen met een laag testosteron. Het uit zich in moeheid, weinig zin in vrijen, minder baardgroei, pijnlijke spieren bij pogingen tot trainen en dus erectieproblemen.

De oorzaak is vaak duidelijk zichtbaar: te veel buikvet. "Buikvet is niet alleen maar vet, het is ook een hormonaal actief orgaan. Heel simpel gezegd: testosteron wordt gemaakt uit cholesterol. Maar als er veel buikvet is, zet een enzym het cholesterol om in het vrouwelijke hormoon oestrogeen en niet in testosteron. Het onderdrukt ook de eigen testosteronproductie."

Deze mannen krijgen van Reisman doorgaans testosteronsupplementen en het advies te gaan sporten en af te vallen. Tijdens het afvallen worden de testosteronpillen afgebouwd. De bedoeling is dat door het gewichtsverlies het lichaam de productie van het mannenhormoon weer overneemt.

Slim orgaan
Reisman gaat er eens goed voor zitten. Hij leunt achterover en hij legt in zijn stem iets van bewondering. Weet de verslaggever eigenlijk wel dat de penis een heel slim orgaan is? Hij wacht een eventueel antwoord op de vraag niet af en gaat verder met de buitengewone kwaliteiten van het mannelijk geslachtsorgaan. En die van het vrouwelijke trouwens ook, want 'het mechanisme en de werking is hetzelfde'.

Het slimme zit hem in de bloedtoevoer. "Kijk, als je gaat lopen, gaat er meer bloed in de benen, maar er gaat evenveel uit - dat is de circulatie. Bij de penis en de clitoris in opgewonden toestand werkt dat anders. Er ontstaat zwelling door bloedtoevoer. Er gaat meer bloed in dan eruitgaat. Het zijn de enige twee organen in het menselijk ­lichaam die dat doen. Dat noem ik slimme organen."

Maar juist omdat alles zo precies staat afgesteld, werkt het vaak niet naar behoren. Tussen 20 en 40 procent van de mannen heeft erectieproblemen, en ongeveer 10 tot 15 procent heeft geen zin in seks, al is dit laatste volgens Reisman minder goed onderzocht.

Dat fenomeen overstijgt de slaapkamer. Mannen schamen zich. Ze veranderen soms ook, zegt Reisman. Ze isoleren zich, ontwijken intimiteit. Hun partners worden er ook onzeker van. "Ze denken vaak: 'Hij vindt mij niet meer aantrekkelijk.' Of: 'Misschien heeft hij een ander'. Of: 'Ik ben niet leuk genoeg'. Het geeft veel spanning in een relatie."

Veel stellen vermijden daardoor niet alleen seks, maar ook intimiteit. "Hij denkt: 'Als ik ga knuffelen en zoenen, denkt mijn geliefde dat ik seks wil, maar ik kan het niet.'" De partner begint daarom ook maar niet met intimiteiten, want 'dan denkt hij dat ik seks wil en hij heeft een probleem'. Reisman: "Ze denken dus voor elkaar."

Injectie voor erectie
Het duurt gemiddeld een jaar voordat mannen met erectieproblemen naar een arts stappen. "Mannen praten niet zo makkelijk over iets dat niet goed gaat. Maar wachten met het zoeken naar oplossing geeft enorm veel spanning. Lukt-het-wel-lukt-het-niet is funest voor de erectie."

De uroloog/seksuoloog kan naar eigen zeggen uiteindelijk bijna alle mannen helpen aan een (betere) erectie. Meestal met pillen en een goede begeleiding bij het gebruik daarvan. Soms met injecties, een vacuümpomp of een operatie. Gecombineerd met een aangepaste leefstijl lossen deze remedies de meeste erectieproblemen op.

Overigens wordt het voorstel om injecties in de penis te zetten doorgaans niet met gejuich ontvangen. "Ik begin dan altijd over diabetespatiënten, die moeten ook insuline spuiten. Een injectie in de penis voelt hetzelfde als in de buik - geen man gelooft het, maar het is echt waar."

Een injectie werkt uitstekend volgens Reisman. Er zit een combinatie van middelen in die leiden tot een versterkte bloeddoorstroming naar de penis. Binnen tien minuten staat hij.

"Als iemand heel bang is voor de injectie, kan hij een vacuümpomp gebruiken. Dat werkt ook, maar het geeft een ander gevoel, want het zuigt het bloed naar de penis toe. De penis voelt dan raar aan, een beetje koud. Mannen moeten dat overigens niet met een stofzuiger uitproberen. Dergelijke curiositeiten gebeuren, ja."

Reisman is nog lang niet op de penis uitgekeken, alles behalve. "Ik behandel niet alleen de penis, ik behandel niet alleen de prostaat, ik behandel de persoon. Geloof mij, als je alleen de penis gaat behandelen, leidt dat gegarandeerd tot teleurstellingen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden