Update

Herdenkingsdienst Mandela begonnen

Met het zingen van het Zuid-Afrikaanse volkslied door een koor is in het voetbalstadion in Johannesburg de herdenkingsdienst voor de donderdag overleden oud-president Nelson Mandela begonnen. De dienst begon circa een uur later dan de bedoeling was. De Amerikaanse president Barack Obama en tal van andere prominente gasten waren niet op tijd in het stadion aangekomen. Na een welkomstwoord voor alle aanwezigen in het stadion en de mensen die voor de televisie de herdenkingsdienst volgen, volgde een openingsgebed door een rabbijn, een leider van de moslimgemeenschap, een hindoeleider en een aartsbisschop.

Redactie

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika houdt straks een toespraak. Hij kwam kort voor elven het stadion binnen. Kort daarna arriveerde de omstreden president van Zimbabwe, Robert Mugabe. Naast Zuma zullen onder anderen Barack Obama, Raúl Castro (Cuba), Dilma Rousseff (Brazilië) en Ban Ki-moon (VN) spreken.

Andere prominente gasten zijn Frederik Willem de Klerk, de voorganger van Nelson Mandela als president van Zuid-Afrika, de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter en Thabo Mbeki, die Mandela opvolgde als president. Ook rockster Bono is in het stadion.

Opvallende afwezigen zijn de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Chinese president Xi Jinping. China heeft de vicepresident Li Yuanchao naar Johannesburg gestuurd. Israël wordt vertegenwoordigd door de voorzitter van het parlement, Yuli Edelstein. Netanyahu is niet afgereisd, omdat de kosten voor het bezoek en de beveiliging met omgerekend bijna 1,5 miljoen euro te hoog zouden zijn.

Lange rijen
Vanochtend stonden er al lange rijen Zuid-Afrikanen met paraplu's bij de ingang van het enorme voetbalstadion in Johannesburg. Sommigen van hen hebben daar al sinds maandagnacht staan wachten. Allemaal hopen ze aanwezig te kunnen zijn bij de herdenkingsdienst.

De poorten van het stadion zijn om 05.30 uur opengegaan, een half uur later dan gepland. Veel Zuid-Afrikanen komen te voet naar het stadion, waar Mandela voor het laatst in het openbaar verscheen tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010. Anderen komen per trein, die gratis rijdt, net als de bus. Ze dragen Zuid-Afrikaanse vlaggen, ze zingen en dansen. Honderden agenten houden de situatie rondom het stadion in de gaten. De meeste wegen in de omgeving zijn om veiligheidsredenen afgesloten.

Nelson Mandela overleed donderdag in zijn huis in Johannesburg op 95-jarige leeftijd. Hij wordt aanstaande zondag begraven in Qunu, de plaats waar hij opgroeide.

Zingende en dansende mensen in Soccer City. Beeld REUTERS
Zingende en dansende mensen in Soccer City.Beeld REUTERS
null Beeld ap
Beeld ap
Een van de afbeeldingen van Nelson Mandela die aan de buitenzijde van het FNB-stadion in Johannesburg, ook wel bekend als Soccer City, worden bevestigd. Beeld reuters
Een van de afbeeldingen van Nelson Mandela die aan de buitenzijde van het FNB-stadion in Johannesburg, ook wel bekend als Soccer City, worden bevestigd.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden