Update

Herdenkingsbijeenkomst Wim Kok in Concertgebouw

In het concertgebouw is zaterdagmiddag oud-premier Wim Kok herdacht. Daar spreekten onder anderen premier Rutte en politiek leider Lodewijk Asscher van Koks eigen PvdA.

Herdenkingsbijeenkomst in het Concertgebouw voor Wim Kok Beeld ANP
Herdenkingsbijeenkomst in het Concertgebouw voor Wim KokBeeld ANP

De sprekers waren zonder uitzondering lovend over de oud-premier. Ze roemden zijn serieuze manier van werken, zijn niet aflatende belangstelling voor de politiek en de partij, zijn integriteit en zijn liefde voor zijn gezin.

Premier Mark Rutte vertelde over de gesprekken die hijzelf als premier had met zijn voorganger, die nog jaarlijks langskwam in het Torentje. "Dan zat ik te praten met die grote meneer, waar ik als twintiger en dertiger huizenhoog tegen opkeek.''

Volgens Rutte was Kok "iemand met wie je makkelijk in vertrouwen sprak'', en die "echt wilde helpen''. PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde Kok "een reus op wiens schouders wij konden staan. (..) Een grote, vriendelijke reus. Wij fietsen verder in zijn schaduw."

Ook belichaamde Kok "hoe belangrijk het is om voor een ander op te komen. Zo groeide hij uit tot premier van alle Nederlanders."

Minister president Mark Rutte tijdens zijn speech Beeld ANP
Minister president Mark Rutte tijdens zijn speechBeeld ANP
Burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema voor aanvang van de herdenkingsbijeenkomst Beeld ANP
Burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema voor aanvang van de herdenkingsbijeenkomstBeeld ANP

Een bescheiden man
Onder de sprekers waren verder oud-minister Margreeth de Boer, FNV-voorzitter Han Busker, en namens de familie sprak Koks zoon Marcel. Die noemde zijn vader "een bescheiden man. Hij zou zich ongemakkelijk hebben gevoeld bij alle mooie beschouwingen die afgelopen week over hem zijn verschenen. Hij was een bijzonder mens, dat biedt ons veel troost."

Tijdens de herdenking werd muziek gespeeld van Bach en Ravel, er was een balletuitvoering op muziek van Satie en er werd een stuk uit een documentaire over Kok vertoond.

Onder de gasten waren (oud-)politici van alle politieke kleuren, zoals Dries van Agt, Frits Bolkestein, Annemarie Jorritsma en Jesse Klaver, maar ook vrienden uit de culturele sfeer, zoals Jeroen Krabbé en Joop en Janine van den Ende.

Voorafgaand aan de herdenking in het Concertgebouw had de familie al afscheid van Wim Kok genomen tijdens een uitvaartplechtigheid in besloten kring. De voormalige minister-president overleed vorige week op 80-jarige leeftijd aan een hartkwaal.

Kok was premier van Nederland van 1994 tot 2002. In verband met zijn uitvaart hangt zaterdag op hoofdgebouwen van de overheid de vlag halfstok. Minister-president Mark Rutte heeft overheidsinstellingen daarom gevraagd.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Jan Peter Balkenende met Dries van Agt Beeld ANP
Jan Peter Balkenende met Dries van AgtBeeld ANP
Burgemeester Femke Halsema voorafgaand aan de herdenking Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema voorafgaand aan de herdenkingBeeld ANP
Oud-premier Dries van Agt Beeld ANP
Oud-premier Dries van AgtBeeld ANP
Lodewijk Asscher spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst over Kok Beeld ANP
Lodewijk Asscher spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst over KokBeeld ANP
Marcel Kok spreekt tijdens de herdenking Beeld ANP
Marcel Kok spreekt tijdens de herdenkingBeeld ANP
Margreeth de Boer tijdens haar speech Beeld ANP
Margreeth de Boer tijdens haar speechBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden