Herdenking Ravensbrück op het Museumplein

De slachtoffers die gevallen zijn in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück werden op zondag om 12.00 uur herdacht bij het monument op het Museumplein.

Het monument van de vrouwen van Ravensbruck op het Museumplein. Beeld anp
Het monument van de vrouwen van Ravensbruck op het Museumplein.Beeld anp

Bij het Ravensbrückmonument op het Museumplein sprak minister van Defensie Jeanine Hennis een herdenkingsrede uit. Ook lazen scholieren gedichten voor.

In het kamp hebben 153.000 mensen gevangen gezeten, hoofdzakelijk vrouwen en meisjes. Ze moesten dwangarbeid verrichten of werden gebruikt voor medische experimenten. Tienduizenden overleefden het kamp niet. Ravensbrück werd eind april 1945 door de Russen bevrijd.

In haar toespraak bracht minister Hennis een ode aan de vrouwen van Ravensbrück en de hoop die zij bleven koesteren. "Zij bleven geloven dat het kwaad niet zou overwinnen. Dit deden zij door om te zien naar elkaar. Door humor, inventiviteit en creativiteit."

De herdenking wordt georganiseerd door Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück en is een eerbetoon aan de vrouwen die stierven in het concentratiekamp. Daarnaast is het ook een bemoediging voor de nabestaanden en de vrouwen die het kamp overleefden.

Lees ook: Rosa Manus, de vergeten Amsterdamse feministe

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden