Herdenking in Amsterdam voor omgekomen bootmigranten

Jaarlijks sterven duizenden mensen aan de grenzen van Europa bij een poging het Europese vasteland te bereiken. Vanavond worden ze herdacht op de zolder van de Protestantse Diaconie, op de Nieuwe Keizersgracht achter de Hermitage.

Bootmigranten steken vaak in gammele bootjes de Middellandse Zee over. Duizenden mensen zijn al verdronken. Beeld anp
Bootmigranten steken vaak in gammele bootjes de Middellandse Zee over. Duizenden mensen zijn al verdronken.Beeld anp

'Niemand weet waar ze doodgaan of wie ze zijn en wij vinden dat die mensen ook moeten worden herdacht,' zegt Margriet Bos van het Jeannette Noëlhuis, een christelijke woongemeenschap in Zuidoost dat de herdenking organiseert.

Al een aantal jaren wordt met Allerzielen (2 november) stilgestaan bij deze mensen zonder naam. Bos: 'Onze grenzen worden goed bewaakt, maar dat heeft ook een keerzijde. De mensen die Europa willen bereiken, nemen steeds extremere routes - met alle gevolgen van dien. Wij vinden dat er ook aandacht moet zijn voor wat daar gebeurt.'

Er zullen verhalen worden verteld en het koor van de Evangelische Broederschap zal zingen. Daarvoor zal om kwart voor vier de documentaire Borders van Jacqueline van Vugt worden vertoond. Zij reisde langs de grenzen van Europa en volgde migranten tijdens hun reis en aankomst in Europa.

Onder leiding van Jan Stuyt, voormalig coördinator van het vluchtelingenwerk van de jezuieten in Europa, is er ten slotte om zes uur een plechtigheid op de steiger voor de Hermitage.

Bos: 'Aanwezigen kunnen bloemen in het water gooien. Het mooie is dat mensen ook stil kunnen staan bij dierbaren die overleden zijn en dat dit samenvalt met de herdenking van onze broeders en zusters uit Afrika.'

De herdenking is een initiatief van het Jeannette Noëlhuis, de diaconie, het rooms-katholieke dekanaat en de internationale vluchtelingenorganisatie Jesuit Refugee Service.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden