Herdenking en viering afschaffing slavernij weer op 1 juli

De herdenking van de afschaffing van de slavernij zal komend jaar weer gewoon op 1 juli plaatsvinden.

Het Parool
De jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in 2016. Beeld anp
De jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in 2016.Beeld anp

Dat melden het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (Ninsee) en de verzetsbeweging 'Zeg Neen Tegen het Ninsee' woensdag. De twee organisaties waren het oneens over de herdenking van de afschaffing van slavernij. Ze hebben een akkoord kunnen sluiten, mede dankzij bemiddeling van oud-voetballer Clarence Seedorf en burgemeester Van der Laan.

In de afspraak staat 30 juni genoemd als 'Nationale dag van Bezinning in het kader van het Slavernijverleden'. Een dag later, 1 juli, zal in teken staan van herdenken én vieren (Keti Koti) bij het Slavernijmonument in het Oosterpark.

Herdenken en vieren
Tijdens de afgelopen editie dit jaar was de herdenking over twee dagen verdeeld. Die opzet van Keti Koti kwam uit de koker van het organiserende Ninsee. Volgens hen zat het herdenken en vieren elkaar steeds meer in de weg.

Vertegenwoordigers van allerlei Surinaamse organisaties tekenden protest aan. De verontwaardiging betrof met name de verplaatsing van wat in de Surinaamse gemeenschap als een historische datum wordt genoemd. De herdenking ging dit jaar gepaard met tientallen demonstrerende mensen. Zij waren het niet eens met de beslissing van Ninsee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden