Plus

Herdenking Duinmeijer: ‘Wij laten zien dat samenleven kan’

De vorig jaar nog zieltogende herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer trok dit keer ongeveer tweehonderd mensen naar de Dam. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) was daar de gebeten hond.

Bloemen worden neergelegd op de plek waar een taxichauffeur in 1983 weigerde de neergestoken en hevig bloedende Kerwin Duinmeijer mee te nemen. Beeld Maarten Brante
Bloemen worden neergelegd op de plek waar een taxichauffeur in 1983 weigerde de neergestoken en hevig bloedende Kerwin Duinmeijer mee te nemen.Beeld Maarten Brante

Het was even zoeken maandagavond: op de Dam viel de herdenking van Kerwin Duinmeijer aanvankelijk in het niet bij het publiek dat samendromde rond een straatartiest. Een groot verschil met precies 35 jaar geleden toen de moord op de vijftienjarige Antilliaanse jongen door een zestienjarige skinhead vijfduizend demonstranten op de been bracht.

Uit pure verontwaardiging schreef Frank Boeijen het lied Zwart Wit. Toen: ‘Denk goed na aan welke kant je staat’. Nu: ‘Denk goed na, sta je wel aan de goede kant van de Dam?’

Vorig jaar was de herdenking uitgedraaid op een aanfluiting: hooguit tien mensen en een bosje bloemen bij het beeld van Moeder Aarde in het Vondelpark. Dit jaar hadden de organiserende Vrienden van Kerwin hun zaakjes beter op orde.

Toeristen

Toen behalve nabestaanden, activisten en lokale politici ook argeloze toeristen een kijkje kwamen nemen, stonden zo'n tweehonderd deelnemers even stil bij wat wordt beschouwd als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Anders dan vorige jaren was ook het stadsbestuur vertegenwoordigd, door de loco-burgemeester zelfs. Met de ambtsketen om zijn nek waarschuwde wethouder Rutger Groot Wassink voor racisme en discriminatie hier en nu, op de arbeidsmarkt, in het uitgaansleven. “Het gif van racisme is ook hier.”

Groot Wassink sprak zijn zorgen uit over hoe gewoon verwijten en vooroordelen zijn geworden in het taalgebruik in de politiek. “Het is normaal geworden dingen te roepen die verdeeldheid zaaien en niets anders oproepen dan haat.”

Geen genetische aanleg

Fijntjes verwees de wethouder naar de uitspraken die minister Stef Blok onlangs deed op een bijeenkomst voor diplomaten, waarin hij zei geen voorbeeld te kennen van een vreedzame multiculturele samenleving.

Volgens de bewindsman zit het in onze genen om alleen banden aan te knopen met een overzichtelijke groep soortgenoten. Groot Wassink: “Ik weiger te geloven dat het genetisch bepaald is dat we niet kunnen samenleven. Amsterdam laat zien dat het wél kan.”

Het was een boodschap die in dit gezelschap meteen werd herkend en met applaus werd begroet.

Kerwin Duinmeijer werd verder herdacht met twee minuten stilte. Op de plek waar een taxichauffeur het vertikte om de neergestoken Kerwin naar het ziekenhuis te brengen, werden kransen gelegd, onder meer door Purly Lucas, Kerwins broer. Ook vertegenwoordigers van Sint-Maarten en Curaçao namen het woord, maar zonder zich uit te laten over minister Blok en over de manier waarop zijn uitspraken verderop in het koninkrijk zijn opgenomen.

Steun voor familie

Ook activist Jeffrey Affriyie, bekend van de protesten tegen Zwarte Piet, verwees naar de uitspraken van minister Blok die hij in één adem noemde met de skinhead die Kerwin doodstak. “Die had destijds vast ook van iemand gehoord: met die mensen valt niet vreedzaam samen te leven.”

Dichèla Imperator van de Vrienden van Kerwin wil de herdenking voortaan weer op de Dam houden. Ze hoopt zo het aantal bezoekers op peil te houden om het over vijf jaar, als het veertig jaar geleden is, écht groot aan te pakken.

Het is ze daarbij ook te doen om de familie Lucas en de maandag eveneens aanwezige moeder van Kerwin. Dat hij Duinmeijer wordt genoemd, de naam van zijn pleegfamilie, heeft de rouwverwerking volgens Imperator geen goed gedaan. “We doen het ook een beetje voor haar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden