Plus

Herdenking Decembermoorden: Het blijft een open wond

In de foyer van de Stopera werden donderdag de slachtoffers van de Surinaamse Decembermoorden herdacht. 34 jaar na dato blijven de nabestaanden nog steeds hopen op gerechtigheid.

Patrick Meershoek
Stille tocht naar de plaquette op de Mozes en Aäronkerk met de namen van de slacht­offers van de December­moorden Beeld Amaury Miller
Stille tocht naar de plaquette op de Mozes en Aäronkerk met de namen van de slacht­offers van de December­moordenBeeld Amaury Miller

Het is een goede gewoonte dat de jaarlijkse herdenking van de Decembermoorden wordt voorafgegaan door een fakkeltocht naar de plaquette met de namen op de muur van de Mozes en Aäronkerk.

Altijd indrukwekkend, die fakkels in het donker, brandend vuur als symbool van verdriet en boosheid over de moord op vijftien vooraanstaande tegenstanders van het toenmalige militaire regime.

Verre van ideaal
De organisatie was er dit jaar niet in geslaagd fakkels te bemachtigen, dus liep de stoet om half acht achter een windlichtje aan, zo'n sfeerverhogend element voor de huiskamer. Het stadsbestuur was zo attent geweest nog snel een groot bloemstuk te regelen, inclusief lange linten met een paar plechtige woorden.

Amsterdam verschaft de herdenking ook al onderdak, sinds de kerk aan de overkant van de Stopera weer in gebruik is genomen door het bisdom, en een wereldse activiteit daar niet meer in de kernactiviteiten past. De herdenking heeft nu plaats in de foyer van het stadhuis, met als gevolg dat het programma soms wordt verstoord door luidruchtige passanten.

Allemaal verre van ideaal, en dan hebben we het nog niet over het bittere gegeven dat de hoofdverdachte van de moorden momenteel president van Suriname is, maar op de een of andere manier draagt het ook bij aan het beeld van een groep nabestaanden en sympathisanten die tegen de klippen op blijft samenkomen en aandringen op gerechtigheid.

Geen recht aangedaan
Locoburgemeester Arjan Vliegent­hart sprak van een inmiddels oude wond die elk jaar op 8 december weer een beetje gaat bloeden. "Zolang er geen recht is gedaan aan de vijftien slachtoffers en hun nabestaanden, zal de wond niet dichtgroeien."

Advocaat Gerard Spong prees de moed van de rechters van de krijgsraad die ondanks alle tegenwerking doorgaan met het proces dat bijna tien jaar geleden begon. "Het gaat tergend langzaam, maar de eindstreep nadert."

Hoe ingewikkeld de situatie in Suriname is, bleek uit het verhaal van schrijfster Usha Marhé, die eerder dit jaar was gevraagd een bijdrage te leveren aan het jubileumboek van haar vroegere school, het Miranda Lyceum in Paramaribo.

Marhé schreef haar herinneringen op aan de impact die de moorden hadden op haar en haar medeleerlingen, maar kreeg per kerende post een verzoek van de jubileumcommissie om de tekst aan te passen en vervolgens het bericht dat de tekst helemaal was geschrapt. Geschiedsverduistering, aldus Marhé.

"Kennelijk mag de nieuwe generatie niet weten wat er is gebeurd."

Lees ook: Tegen de klippen op blijven nabestaanden aandringen op gerechtigheid

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden