Plus

Herdenking Bouchikhi: 'We zijn allemaal één familie'

Honderden mensen waren zaterdag bij de herdenkingsdienst en stille tocht voor Mohamed Bouchikhi, de 17-jarige stagiair die een jaar geleden werd doodgeschoten bij het buurthuis op Wittenburg. De familie en burgemeester Halsema onthulden een gedenksteen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Oosterkerk was al nagenoeg vol toen Mohameds vader, Mimoun Bouchikhi, samen met zijn vrouw en kinderen, er binnenstapte. Hij kreeg nauwelijks de tijd om plaats te nemen op zijn stoel. Zijn handen werden vastgepakt en hij werd uitgebreid omhelsd.

De opkomst in de Oosterkerk, waar geen stoel onbezet bleef en velen moesten staan, noemde hij een enorme steun. "We zijn allemaal één familie. We willen allemaal dat onze kinderen veilig zijn," zei Mimoun.

Op de achterste rij zaten drie bewoonsters van Kattenburg. "Dit brengt saamhorigheid in een tijd van verschillen en problemen. We zijn gekomen in de lijn van de eilanders die altijd met elkaar verbonden waren," zei Judith Bos.

Bang
De 15-jarige Naz was er samen met haar vriendinnetje en haar moeder. Ze kende Mohamed van de basisschool. "Ik ben heel erg bang op straat. Ik ben paranoïde geworden door die schietpartij van Mo en maar ook eerder van Ayman Mouyah. Het is heel heftig," zei Naz. Mouyah werd twee maanden eerder - in november 2017 op Kattenburg slachtoffer van een schietpartij.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Naz' moeder wil niet dat haar zoon en dochter nog in het buurthuis komen: "Ik vind dat eng. Het gaat me vooral om de onbekenden die erop af komen." Tijdens de herdenkingsdienst spraken burgemeester Halsema, familie en vrienden, en een buurtbewoonster.

Grof geweld
Halsema: "Een jaar geleden werd een plek waar kinderen spelen het toneel van grof geweld. Op dat moment gingen ook vertrouwen en een gevoel van veiligheid verloren. En vandaag denken we ook aan de kinderen, de medewerkers en de vrijwilligers die in het buurthuis waren en nog elke dag wensen dat ze die dag nooit hadden meegemaakt.

Halsema roemde de mensen die Wittenburg en de andere Oostelijke Eilanden weer laten herleven. "Op die vastberadenheid drijft Amsterdam. Alleen als we samen vastberaden zijn kunnen we ervoor zorgen dat onze jongeren niet kiezen voor de verkeerde vrienden, maar voor hun familie en de buurt. Dat zij niet kiezen voor geweld, maar voor een opleiding. En dat zij niet kiezen voor het snelle geld, waar bloed aan kleeft, maar voor een veilige toekomst, voor anderen en henzelf."

De burgemeester deed ook een oproep. "Het is moeilijk te verkroppen dat er nog zoveel vragen onbeantwoord zijn. Wat is er precies gebeurd? Waarom gebeurde het? Wie deed het? Als mensen informatie hebben over die dag, dan is het belangrijk die met de politie te delen."

Gedenksteen
Na de dienst volgde een stille tocht naar de gedenksteen bij het buurthuis waar witte rozen werden gelegd en een minuut stilte werd gehouden. Vader Mimoun vindt de steen mooi: "Door deze steen is Mohamed bij ons."

Broer Youssef sluit zich aan bij de oproep van burgemeester Halsema. "We liggen er nog elke nacht wakker van dat de daders nog steeds niet zijn gepakt. We vinden het hartverwarmend dat er zoveel honderden mensen zijn gekomen en opstaan omdat ze vinden dat de stad veiliger moet worden. Er is nu op facebook ook een oproep gedaan, met maar één doel: de moordenaar van Mohamed te vinden. Want het is heel belangrijk dat die worden gepakt."

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden